ZDA v poročilu o človekovih pravicah Golanske planote niso označile za okupirano

0

Na najnovejše poročilo State Departmenta o človekovih pravicah po svetu letijo kritike, da v njem Golanska planota ni več opredeljena kot okupirano ozemlje. Izrael je planoto zasedel Siriji v vojni leta 1967 in uradno je bila Golanska planota doslej vedno opredeljena kot okupirano ozemlje.

Vodja ameriškega urada za demokracijo, človekove pravice in delo Michael Kozak je sicer na novinarski konferenci ob predstavitvi poročila o človekovih pravicah zagotovil, da novo ime ne pomeni tudi nove politike.

“Skušali smo poročati o položaju človekovih pravic in smo iskali način, da opišemo prostor. Izraz okupirano ozemlje nosi pravni pomen in kar so ustvarjalci poročila skušali narediti je to, da dajo zadevi bolj geografski opis,” je skušal razložiti Kozak.

Ni jasno, ali je predsednik ZDA Donald Trump slišal za novost ali jo je naročil, saj se ne brani nobenega ukrepa, ki bi bil v korist Izraelu. Trump je tako ob nasprotovanju mednarodne skupnosti preselil veleposlaništvo ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem in ga priznal kot prestolnico judovske države, čeprav si najmanj polovico svetega mesta želijo zase Palestinci. Do Trumpa je veljalo, da bo status Jeruzalema del končne mirovne rešitve na Bližnjem vzhodu.

Prav tako je tudi za Golansko planoto vse od leta 1967 veljalo, da gre za ozemlje, ki ga je Izrael zasedel v vojni in ga mora vrniti Siriji. A Izrael to zavrača, ker so tam pomembni vodni viri zanj. Tokratno poročilo se je s politike preusmerilo na geografijo tudi v delu o Izraelu, ki je bil doslej naslovljen “Izrael in zasedena ozemlja”. Po novem se temu reče: “Izrael, Golanska planota, Zahodni breg in Gaza”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen