Zamenjave na vrhu mariborske SDS (mag. Dejan Kaloh) in SD (Damjan Cvetko)

0

Vodenje mariborskega mestnega odbora SDS prevzema poslanec omenjene stranke Dejan Kaloh, ki je bil tudi edini kandidat na današnjem volilnem zboru. Na tem mestu bo zamenjal Zvonka Zinrajha, ki je sredi februarja odstopil. Vodstvo se je nedavno zamenjalo tudi v mariborski SD, ki jo odslej vodi Damjan Cvetko.

Kot ob tem izpostavlja novi predsednik mariborske SDS, se stranka v Mariboru vzpenja, saj je prav na junijskih parlamentarnih volitvah z njim prvič doslej dobila poslanca iz drugega največjega mesta. Njihov mestni odbor bo zato po njegovih besedah tista sila, ki bo v širši mariborski politično-družbeni bazen spet vrnila politično prepoznavnost stranke.

“Zelo sem optimistično naravnan. SDS bo v Mariboru tista sila, ki bo še kako gledala pod prste aktualni mestni oblasti,” je še dodal 44-letni magister državnih in evropskih študij na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju.

Kaloh je od lanskih volitev poslanec DZ, v prejšnjem mandatu pa je bil strokovni sodelavec v poslanski skupini SDS, še pred tem svetovalec ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. Preden se je lotil resne politične kariere, je vodil spletni portal Politikis.

Zinrajh je vodenje lokalnega odbora SDS prevzel oktobra 2016, ko je odstopil Gregor Pivec. Pred lanskimi volitvami se ga je omenjalo kot možnega kandidata SDS za župana Maribora, a je nato stranka presenetila z odločitvijo, da podpre župansko kandidaturo Franca Kanglerja (NLS). V javnosti se je ugibalo o tem, ali je to tudi razlog za njegovo slovo, medtem ko so v stranki kot uradni razlog za odstop Zinrajha navedli osebne razloge.

Mariborska SDS je na jesenskih lokalnih volitvah s slabimi sedmimi odstotki podpore volivcev dobila tri sedeže v mestnem svetu, poleg Zinrajha sta v njem še Ivan Celcer in Vladimira Cokoja. Stranka ni bila deležna vabila novoizvoljenega župana Saše Arsenoviča k podpisu koalicijskega sporazuma o sodelovanju, zato bo delovala v opoziciji.

Novega šefa ima tudi mariborska SD, ki je na zadnjih lokalnih volitvah zbrala slabe štiri odstotke glasov volivcev v Mestni občini Maribor. Na zboru članstva konec februarja je bil za predsednika lokalnega odbora stranke izvoljen 38-letni Damjan Cvetko, ki je član stranke od leta 2000, ko se je pridružil Mlademu Forumu ZLSD na protestu proti takratnemu deželnemu glavarju avstrijske Koroške Jörgu Haiderju. Nazadnje je deloval kot podpredsednik v občinski organizaciji SD Maribor.

Na položaju predsednika je nasledil Antona Gačnika, ki tokrat ni več kandidiral. Kot so sporočili iz stranke, Cvetko napoveduje nadaljevanje stabilnega delovanja občinske organizacije, glede na izide volitev v letu 2018 pa tudi “potrebne prilagoditve načinov delovanja ter vpeljavo drugačnih pristopov, ki so volivcem in volivkam, članicam ter članom bolj blizu”.

Na novembrskih volitvah so pridobili dva predstavnika v mariborskem mestnem svetu, njihova županska kandidatka Alenka Iskra pa se je z 2,5 odstotka glasovi podpore uvrstila na peto mesto med skupno 18 kandidati. Stranka je del koalicije novoizvoljenega župana Arsenoviča, Iskro pa se omenja kot najverjetnejšo četrto podžupanjo mesta. Poleg nje je v mestnem svetu še Matej Žmavc. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen