Vučić pripravljen na pogovor z državljani

0

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes izrazil pripravljenost na razpravo o srbski radioteleviziji (RTS) in pogovor z državljani, ob tem pa je zavrnil možnost pogovorov s posameznimi opozicijskimi politiki. Opozicija očita vodstvu RTS, da je propagandni kanal vlade, v soboto pa so med protivladnimi protesti tudi vdrli v stavbo RTS.

Vučić je srbskim medijem pojasnil, da bi o RTS razpravljal v parlamentu. “Na takšne pogovore smo vedno pripravljeni,” je poudaril in nadaljeval, da ne pa tudi na pogovore s posameznimi opozicijskimi voditelji. Vodilne opozicijske stranke sicer že od začetka februarja bojkotirajo delo parlamenta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Srbski predsednik je danes še zagotovil, da njegova Srbska napredna stranka (SNS) ni imenovala nobenega urednika na RTS, poroča srbska televizija N1.

Ob tem je obsodil nasilne proteste in dodal, da nasilje ne bo ostalo nekaznovano. Ali je imelo dogajanje na protestih elemente kaznivih dejanj, pa bo odločilo tožilstvo, je pojasnil.

Ob 15. uri je sicer potekel rok opozicijskega zavezništva Zveza za Srbijo (SZS) za izpustitev ljudi, ki jih je aretirala policija zaradi vdora v RTS v soboto. Tako da bodo glede na napovedi SZS sedaj sledili novi protesti.

Policija je danes potrdila, da so med protivladnimi protesti aretirali 18 ljudi. Osmerico aretiranih so obtožili kaznivih dejanj, ostale pa motenja javnega reda in miru. Šest so jih po hitrem postopku že obsodili na 30 dni zapora, enega pa na denarno kazen.

Protesti, ki se v Srbiji vrstijo že mesece, so se minuli konec tedna zaostrili, potem ko je skupina protestnikov in opozicijskih voditeljev v soboto zvečer nasilno vdrla v poslopje RTS. V nedeljo pa so se protestniki zbrali pred predsedniško palačo in zahtevali odstop predsednika Vučića. Ta jim je zaradi sobotnega incidenta sporočil, da Srbija ne bo dovolila, da jo kdorkoli ogroža z nasiljem. Del protestnikov je medtem demonstriral tudi pred poslopjem policije in terjal izpustitev aretiranih.

V Evropski uniji so mnenja, da so demonstracije pravica državljanov in da je pomemben pogovor s predstavniki civilne družbe, parlament pa ostaja mesto, kjer je treba reševati odprta vprašanja, je danes dejala tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini Maja Kocijančič. Ob tem je pozvala k mirnim protestom. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen