Vlada razglasila Fužinarsko naselje Stara Sava na Jesenicah za kulturni spomenik državnega pomena

0

Vlada je na današnji seji Fužinarsko naselje Stara Sava na Jesenicah razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. Območje s kulturnimi spomeniki in njihovim materialnim in zgodovinskim sozvočjem ter z ohranjenim dediščinskim ambientom presega lokalno raven, so prepričani strokovnjaki za varstvo kulturne dediščine.

Območje nekdanjega naselja Stara Sava iz 16. stoletja, dopolnjeno s kasnejšimi objekti v 18. in 19. stoletju ter s prezentiranimi napravami nekdanjih fužin, ima izjemen urbanistični, tehnični, arhitekturni in zgodovinski pomen, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Staro Savo odlikuje bogata železarska tradicija. Tu so ohranjeni bistveni elementi nekdanjega fužinarskega naselja: Ruardova graščina iz 16. stoletja, cerkev Marijinega vnebovzetja iz začetka 17. stoletja, Kasarna z delavskimi stanovanji iz konca 18. stoletja, plavž s pudlovko in Kolpernom ter mlin iz 19. stoletja. Danes je območje namenjeno muzejski, kulturni in turistični dejavnosti, piše na spletni strani Gornjesavskega muzeja Jesenice. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen