Več ilegalnih prehodov meje, prijeli tudi tri voznike, ki so prevažali tujce

0

V Kočevski Reki so policisti v začetku tedna ustavili tri osebna vozila s 13 tujci, ki so predhodno nezakonito prestopili državno mejo. Tujce so vrnili hrvaškim varnostnim organom, saj niso zaprosili za mednarodno zaščito. Voznike, dva slovenska državljana in enega državljana BiH, pa so privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so policisti vozila zaznali v ponedeljek zvečer pri opravljanju nalog varovanja državne meje. Nadzoru policistov so se vozniki poskušali izogniti in pobegniti, a so jih policisti uspeli zaustaviti in prijeti.

Voznikom – dva sta iz Ljubljane, eden iz njene okolice – so policisti zaradi suma kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države odvzeli prostost in jih nato s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je dva po zaslišanju izpustil, enemu pa je odredil hišni pripor.

Pridržali so tudi tujce, med katerimi so bili trije državljani Indije, devet državljanov Pakistana in en državljan Bangladeša, ki so jih nato po postopku vračanja vrnili na Hrvaško.

O nezakonitih prehodih meje danes poročajo tudi s Policijske uprave Koper, kjer so od četrtka do danes zjutraj obravnavali 22 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Gre za sedem državljanov Pakistana, po šest državljanov Iraka in Sirije ter tri državljane Alžirije.

Dvanajst oseb so obravnavali na območju policijske postaje Ilirske Bistrice, osem oseb na območju policijske postaje Koper in dve na območju policijske postaje Kozina. Deset tujcev je zaprosilo za mednarodno zaščito in so jih oziroma jih še bodo odpeljali v azilni dom, 12 pa jih bodo vrnili na Hrvaško.

Po podatkih urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov, objavljenih v četrtek, ima v Sloveniji 656 oseb priznano mednarodno zaščito, 309 je prosilcev za mednarodno zaščito, še 86 tujcev pa čaka na podajo prošnje.

Med osebami s priznano mednarodno zaščito jih največ, in sicer 493 živi v zasebnih nastanitvah, 99 jih je v tujini, 32 v integracijski hiši Maribor, dve v integracijski hiši Ljubljana. V stanovanjih, ki jih je začasno določila vlada, živi 17 oseb, 13 pa v dijaških domovih.

Največ prosilcev za mednarodno zaščito je nastanjenih v azilnem domu na Viču, in sicer 139, v izpostavi azilnega doma v Kotnikovi ulici v Ljubljani jih biva 64, v izpostavi v Logatcu pa 40. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen