V svobodnih sindikatih zadržani do dviga upokojitvene starosti

0

Večina predlogov spremembe pokojninske zakonodaje je popravkov veljavne ureditve, za kakšno korenito reformo ne gre, je ocenila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič. Ukrepe je povečini pozdravila, med problematičnimi točkami pa je izpostavila zvišanje upokojitvene starosti in predlagano ureditev dvojnega statusa.

Predlogi sprememb pokojninske zakonodaje in zakonodaje s področja trga dela po oceni Jerkičeve “na eni strani predstavljajo korenček, na drugi strani morda tudi nekaj palice”. Večino predlogov Jerkičeva pozdravlja, zlasti tiste, ki gredo v smeri dviga odmerne stopnje ter dodatnega dviga pokojnin in morda tudi nadomestil za čas brezposelnosti.

Pri uvajanju nove predlagane upokojitvene starosti 67 let pa bo po njenih besedah potrebne veliko previdnosti. “Ukrep je v predlogih slabo obrazložen in nakazuje na možnost podaljševanja samo za zaposlene, ki ne bodo dopolnili polne pokojninske dobe 40 let,” je opomnila.

Tudi nasploh po njenem mnenju ne gre na hitro uveljavljati zvišanja upokojitvene starosti, tudi z vidika zadnjih podatkov o podaljševanju bolniškega staleža starejših od 60 let. “Ne bi bilo prav, da to postane glavna točka sprememb,” je dejala.

Nekaj več pozornosti po njenih besedah zaslužijo tudi predlogi sprememb na področju dvojnega statusa. Povečevanje zneska, ki ga prejema zaposleni, ko nadaljuje delo po izpolnitvi pogojev za upokojitev, v sindikatih pozdravljajo, saj pomeni stimulacijo za tiste, ki želijo ostati v delovnem razmerju.

Za primere, ko posameznik prekine delovno razmerje, se upokoji in prejema pokojnino, nato pa se ponovno vključi v delovno razmerje, je v predlogu postavljen pogoj, da posameznik izpolni pogoje za upokojitev in je starejši od 63 let. Po besedah Jerkičeve bo tudi o tem, ali je 63 let primerna starost, še tekla razprava.

Nasploh se ukrepi za polnjenje in “praznjenje” pokojninske blagajne Jerkičevi ne zdijo uravnoteženi. Kot je poudarila, je Slovenija edina država, kjer delavci za pokojninsko in invalidsko zavarovanje plačujejo več kot delodajalci. Zato bi bilo po njenem mnenju treba razmisliti o dvigu tega prispevka tudi za delodajalce.

Pri predlogu zakonodaje na področju trga dela sta po njeni oceni problematični točki skrajševanje nadomestila za čas brezposelnosti pri delavcih, starejših od 55 let, in podaljševanje delovnega razmerja za odmero nadomestila z devetih na 12 mesecev.

Za zdaj gre za predloge vlade, Jerkičeva pa pričakuje, da jih bodo obravnavali tudi na Ekonomsko-socialnem svetu in da bodo nato predmet razprave na pogajalskih skupinah. Okoli predlogov bo torej še kar nekaj razprave, je še povedala predsednica ZSSS.

Ministrica za delo Ksenija Klapfer je danes razkrila, da bo vlada predlagala spremembe pokojninske zakonodaje, po kateri bi se za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe upokojitvena starost postopoma dvignila na 67 let, odmerni odstotek za izračun pokojnine za 40 let pokojninske dobe pa bi se zvišal na 63 odstotkov. Upokojenci s pogoji za starostno upokojitev pa bodo lahko po predlogu delali in hkrati prejemali najprej polovico, po treh letih pa pod določenimi pogoji celo pokojnino. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen