V Mariboru zbirajo predloge mladih o projektih za izboljšanje njihovega mesta

0

Mladinski kulturni center (MKC) Maribor nadaljuje projekt Com’on Europe, ki skozi poskusno uvedbo participativnega proračuna za mlade ponuja mladim Mariborčanom in Mariborčankam možnost soodločanja o projektih za izboljšanje njihovega mesta. Ta teden so začeli zbirati njihove predloge, ki bi lahko prejeli podporo za izvedbo.

V okviru tega evropskega projekta so zagnali kampanjo Bodi zrav’n!, s katero vabijo mlade, da predlagajo svoje ideje za izboljšanje Maribora in nato izglasujejo najboljše predloge, ki bodo prejeli do tisoč evrov podpore za izvedbo. Predlogi so lahko različni – lahko izboljšajo videz ali funkcionalnost mesta ali počutje ljudi.

Zbiranje predlogov preko posebne spletne aplikacije se bo zaključilo 12. maja, nato pa bo do 12. junija potekalo glasovanje o predlaganih idejah. Sodelujejo lahko mladi med 15. in 29. letom starosti.

Projekt Com’on Europe se je začel avgusta 2017 in bo trajal do julija letos. Vanj se vključujejo mladi in mladinski delavci iz mreže mest, ki so ali še bodo nosila naziv Evropska prestolnica mladih (EPM). Maribor je imel ta naziv leta 2013.

Cilj projekta je prispevati k izboljšanju udeležbe mladih v lokalnem okolju skozi participativne mehanizme oblikovanja proračuna na lokalni ravni. S tem želijo spodbuditi ustvarjalnost mladih, njihovo povezovanje in podjetništvo ter posledično razvoj skupnosti, ki zagotavlja okolje za načrtovanje varne prihodnosti mladih.

“Doseči želimo, da bi bili mladi tesneje vpeti v sprejemanje odločitev na lokalni ravni, tudi na področju porabe javnih sredstev. Konkretno v Mariboru se osredotočamo na sodelovanje mladih pri izvajanju participativnega proračuna, ki smo ga v mestu poskusno že uvedli. Naš cilj je, da bodo mladi znali uporabiti mehanizme, ki so jim na voljo, da lahko vplivajo na lastno okolje. Da torej znajo lastne ideje ustrezno artikulirati in jih tako lažje uresničiti,” so izpostavili v MKC Maribor.

V Mestni občini Maribor so participativni proračun začeli uvajati leta 2015, a je ideja medtem zvodenela. Novoizvoljeni župan Saša Arsenovič se glede te tematike še ni javno opredelil, zato ni znano, ali bo nadaljeval s participativnim proračunom na občinski ravni. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen