Stoltenberg bo predstavil stanje 70-letnega zavezništva

0

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg bo danes predstavil letno poročilo o stanju zavezništva v lanskem letu. To bo tudi priložnost za pregled 70 let zgodovine evroatlantskega zavezništva, ki se zlasti zaradi kontroverzne politike predsednika ZDA Donalda Trumpa sooča z resnimi izzivi za prihodnost.

Pogodbo o vzpostavitvi severnoatlantskega zavezništva so 4. aprila 1949 sklenili Belgija, Danska, Francija, Islandija, Italija, Kanada, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Velika Britanija in ZDA. Leta 1952 se je razširilo še na Grčijo in Turčijo, tri leta kasneje pa še na tedanjo Zahodno Nemčijo.

Po razpadu Varšavskega pakta in sovjetskega imperija se je Nato začel širiti tudi na Vzhod. Leta 2004 se je zvezi pridružila tudi Slovenija. S priključitvijo Severne Makedonije predvidoma prihodnje leto bo zavezništvo štelo že 30 držav članic.

Nato bo 70. obletnico podpisa ustanovitvene pogodbe slovesno obeležil 4. aprila v Washingtonu na zasedanju zunanjih ministrov držav članic. Decembra pa bodo v Londonu pripravili tudi poseben vrh, posvečen visokemu jubileju.

Čeprav so v Natu vse države formalno enakopravne in se vse odločitve sprejemajo konsenzualno, v praksi dejansko v zavezništvu močno prevladujejo ZDA, ki same predstavljajo večjo moč kot vse ostale zaveznice skupaj. Predsednik Trump zato vedno znova izpostavlja, da je Nato zastarela organizacija in da jo bodo ZDA zapustile, če ostale zaveznice ne bodo povečale svojih izdatkov za obrambo. Zaenkrat ta taktika deluje, saj zaveznice obrambne proračune krepijo.

A vendarle se v Evropi tudi zaradi Trumpovih gospodarskih vojn vse bolj krepi prepričanje, da se bo treba bolj postaviti na lastne noge. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen