Programski svet RTVS o kandidaturi Gorščakove za direktorico televizije

0

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bosta na današnji seji zaposlovali dve odmevni zadevi. Nadaljevalo se bo dolgotrajno iskanje novega direktorja televizije po odhodu Ljerke Bizilj. Tokrat bo padla odločitev o kandidaturi Natalije Gorščak, ki je zdaj v. d. direktorice. Svet pa bo razpravljal tudi o letošnjem finančnem načrtu zavoda.

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je predlagal imenovanje Gorščakove za v. d. direktorice televizije, ker programski svet po odhodu Biziljeve s tega položaja ni soglašal z imenovanjem Katje Šeruga za novo direktorico. Ko je bila Biziljeva na čelu televizije, je bila Gorščakova pomočnica direktorice, nato pa v. d. direktorice.

Na zadnji razpis za direktorja televizije, ki se je končal 25. februarja, se je prijavila le Gorščakova. Kadunc je svojo odločitev, da skuša dobiti soglasje programskega sveta tudi k njenemu imenovanju za direktorico s polnimi pooblastili, utemeljil z razlago, da je Gorščakova dobro opravila odgovorno in nehvaležno delo v. d., čeprav funkcija v. d. prinaša omejitve.

Poznavalci razmerij v programskem svetu se izogibajo odgovoru na vprašanje, ali lahko Gorščakova znova računa na zadostno svetniško podporo. Prevladujejo napovedi, da se bo podpora gibala okoli potrebnih 15 glasov, glas več ali manj. Slišati je tudi opozorila, da bo tokratno glasovanje o Gorščakovi v večji meri glasovanje za ali proti Kaduncu, kot pa je bilo lansko jesen.

Čeprav programski svet ne odloča o finančnem načrtu RTVS, se danes obeta živahna razprava tudi o tej temi. Nadzorni svet zavoda namreč na februarski seji ni sprejel predloga finančnega načrta za leto 2019 in naložil pripravo novega predloga. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen