Osem socialističnih poslancev iz koalicije zavrnilo podporo resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu!?

3

“V poslanski skupini SDS menimo, da je skrajen čas, da storimo enoten zrel civilizacijski korak in da vsi skupaj obsodimo vse tri totalitarizme in avtoritarne režime, ki so grobo kršili človekove pravice in temeljne svoboščine.

Poslanke in poslanci bodo na današnji seji odbora za pravosodje obravnavali zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije s točko dnevnega reda: Predlog deklaracije o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu.

V poslanski skupini SDS menimo, da zavračanje izrecne podpore resoluciji pomeni, da se lahko selektivno izbira, katerega od totalitarizmov se bo obsojalo in katerega ne. S podporo predlagani deklaraciji bi Državni zbor Slovenijo pridružili evropski zavesti o totalitarizmih, “saj bo le tako pokazal, da pristaja na obsodbe vseh totalitarizmov, brez delitve na vaše in naše”, obenem pa bi tako tudi omogočili, da bo Resolucija kot uradni tekst tudi objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije.

Prepričani smo, da je ob 80. letnici začetka druge svetovne vojne, nedavni 70. obletnici sprejema splošne deklaracije človekovih pravic, 74. obletnici konca druge svetovne vojne in ob 24. obletnici genocida v Srebrenici res skrajen čas, da storimo enoten zrel civilizacijski korak, da vsi skupaj obsodimo vse tri totalitarizme in avtoritarne režime, ki so grobo kršili človekove pravice in temeljne svoboščine. Obenem tudi dodajamo, da so slovenski politični funkcionarji že večkrat obsodili vojne zločine in kršitve človekovih pravic v tujini, sedaj pa bi bil že čas, da svoje besede tudi udejanjijo z brezpogojno in nediskriminatorno obsodbo vseh totalitarnih režimov  in njihovih posledic ter s tem pridružijo Republiko Slovenijo evropski zavesti in vrednotam s podporo Resoluciji Evropskega parlamenta.Naj ob tem še spomnimo, da je Evropski parlament z omenjeno Resolucijo potrdil nasprotovanje totalitarnim režimom in poudaril, da je treba ohranjati spomin na preteklost, ker brez resnice in spomina ne more biti sprave, hkrati pa odločno in jasno obsoja vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili vsi totalitarni in avtoritarni režimi. Žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom izraža sočutje, razumevanje in priznanje za njihovo trpljenje.

Sejo odbora bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na TV Slovenija 3 od 14. ure dalje.

Odbor DZ za pravosodje danes ni podprl predloga deklaracije o podpori resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, ki so ga predložili v SDS. Za predlog je glasovalo pet poslancev, proti pa jih je bilo osem.

 

S predlagano deklaracijo o podpori resoluciji, ki jo je predstavila poslanka SDS Eva Irgl, bi DZ po mnenju SDS izrekel spoštovanje vsem žrtvam totalitarnih režimov in se pridružil skupnim prizadevanjem, izraženim v resoluciji.

Po njihovem mnenju zavračanje izrecne podpore resoluciji pomeni, da se lahko selektivno izbira, katerega od totalitarizmov se bo obsojalo, ter da se do zdaj še ni jasno obsodilo nobenega totalitarizma, tudi komunizma ne. S podporo predlagani deklaraciji pa bi DZ pridružil Slovenijo evropski zavesti o totalitarizmih, saj bi le tako pokazal, da pristaja na obsodbe vseh totalitarizmov brez delitve na vaše in naše, so prepričani v SDS.

Zakonodajno-pravna služba DZ je v svojem mnenju spomnila, da je DZ posebno deklaracijo, s katero se je seznanil z resolucijo Evropskega parlamenta z aprila 2009, že sprejel.

Poleg tega naj bi po njenih ugotovitvah v predlaganem besedilu izražena podpora resoluciji temeljila na pozivu iz te resolucije, a iz resolucije ni razviden poziv državam članicam, naj jo podprejo tudi s sprejetjem posebnega predpisa. Pač pa resolucija na podlagi etičnih in zgodovinskih izhodišč vsebuje stališča Evropskega parlamenta in pozive članicam, na katerih bi lahko temeljil zakonodajni in drugi ukrepi, sprejeti na nacionalnih ravneh, so zapisali.

Vlada pa je izpostavila, da je DZ 22. oktobra 2009 sprejel deklaracijo o seznanitvi z resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Po njenem mnenju je tedanja deklaracija premišljena, uravnotežena in dolgoročna, ki ne omogoča t. i. zgodovinskega revizionizma in jo je torej neprimerno spreminjati oziroma posegati vanjo, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Za razpravo se ni odločil noben poslanec, tako da so takoj po predstavitvi vladnega mnenja prešli na glasovanje.

V SDS so predlog o podpori omenjeni resoluciji v DZ tokrat podali že četrtič. Poslanke in poslanci so prejšnje tri predloge večinoma zavrnili z obrazložitvijo, da se je DZ z resolucijo že seznanil oktobra 2009 in da zato ni potrebe, da ji izreka še posebno podporo.

V resoluciji je Evropski parlament izrazil nasprotovanje totalitarnim režimom in poudaril, da je treba ohranjati spomin na preteklost, ker brez resnice in spomina ne more biti sprave. Hkrati je obsodil vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritativni režimi. Žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom je izrazil sočutje in razumevanje.

Z omenjeno resolucijo je Evropski parlament razglasil 23. avgust za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov. (sta)

Št. komentarjev: 3
  1. bruh pravi

    ne?! res?!..kdo bi si mislil….hahahahahahaha..koliko dokazov potrebujete še, da spoznate , da slovenistanski levičar je v resnici vedno isti zločinski, mafijski, nedemokratićni smrdeči rdeči pra sec ali svi nj, kot je bil pred letom 1990….ajd.. kulturno in civilizacijsko pač ni naredil niti pol koraka naprej……le , da se je pač moral prodati EUropi, da bi lahko imel za vsakdanji burek…ajd….ampak, ko je doma, ko se go ni le med svojimi stepskimi smrdečimi podivjanimi rdečimi pra sci in svi njami, postane to kar v resnici je…….ajd…hahahahahah

  2. mirror pravi

    Potomci naših komunistov ne bodo nikoli priznali napak, ki so jih podedovali. Ker jih zagovarjajo so enako obremenjeni z njimi. Kaj hočemo, smo edina rdeča packa sredi demokratične Evrope. Še Hrvati so pametnejši.

  3. Sandi pravi

    Levak ne bo nikoli podprl nobenega demokratičnega dokumenta, to je jasno kot beli dan!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen