Pred predsedniško palačo v Beogradu več tisoč protestnikov Vučića poziva k odstopu

0

Srbija ne bo dovolila, da jo kdorkoli ogroža z nasiljem, je danes poudaril srbski predsednik Aleksandar Vučić, potem ko je v soboto zvečer skupina protestnikov nasilno vdrla v poslopje srbske javne radiotelevizije (RTS). Pred predsedniško palačo v Beogradu se je medtem opoldne znova zbralo več tisoč protestnikov, ki med drugim zahtevajo odstop Vučića.

Protestniki so se opoldne, ko je imel Vučić v predsedniški palači novinarsko konferenco, zbrali na poziv opozicijskega zavezništva Zveza za Srbijo (SZS). Preskočili so varovalno ograjo in se približali vhodu v zgradbo. V ulici kneza Miloša v središču Beograda pa je prišlo do spopada med protestniki in policijo, poroča televizija N1.

Protestniki so obkolili predsedniško palačo in okrog 13. ure naredili živo verigo, Vučiću pa ne dovolijo, da bi zgradbo zapustil. Zablokirani so vsi trije vhodi.

Ena od organizatorjev protestov “eden od petih milijonov” Jelena Anasonović je zbrane pozvala, naj Vučiću ne dovolijo, da bi zgradbo zapustil.

“Ni umika, ni predaje,” pa je sporočil predsednik gibanja Dveri Boško Obradović, ki je tudi eden od vodij SZS. “Obkoljen si, konec je s tabo, odstop, odstop,” je vzklikal.

Zbrane je nagovoril tudi drugi vodja SZS Vuk Jeremić, ki je dejal, da Vučić ni pričakoval, da se bodo zbrali pred palačo, a se je zmotil. “Konec je z njim,” je poudaril in dodal, da bo padel še pred veliko nočjo. Predsednik Narodne stranke je izpostavil še, da se z Vučićem ne bodo več pogovarjali, policija pa da je na strani državljanov.

Proteste je medtem podprl policijski sindikat, ki je policiste pozval, naj morebiten poziv k fizičnemu obračunavanju z demonstranti zavrnejo.

Malo po 15. uri je Obradović protestnike pozval k protestnemu pohodu proti eni od policijskih postaj v mestu, da bi zahtevali izpustitev 18-letnega Pavla Cvijića, ki ga je policija medtem na njegovem domu aretirala zaradi sobotnega vdora v RTS.

“Medtem ko smo tu, policija izvaja aretacije vseh, ki so bili sinoči v zgradbi RTS, simbol vsega tega pa je 18-letni Pavle, za katerega je bil odrejen 30-dnevni pripor in da ga pošiljajo v zapor,” je dejal.

Vodje SZS Obradović, Dragan Đilas, Zoran Lutovac in Nebojša Zelenović so se kasneje kar sami odpravili na policijsko postajo, da bi jih aretirali. “Vsi mi, ki smo bili sinoči na RTS, prevzemamo odgovornost, ker smo zahtevali, da RTS poroča resnicoljubno,” je na Twitterju zapisal Đilas. Vučića je pozval, naj neha z aretacijami otrok.

Notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da so 19-letnika, šlo naj bi za Cvijića, obsodili na 30 dni zapora zaradi “drznega in brezobzirnega delovanja v skupini”. Poleg tega so aretirali še nekaj posameznikov, ki so sodelovali v sobotnem vdoru v zgradbo radiotelevizije. Pričakovati je, da bo sodišče še danes zaključilo postopke in tudi njih obsodilo.

“Nasilja ne bomo dovolili, vsi, ki so kršili zakon, bodo morali odgovarjati,” je po sobotnem incidentu, ko je skupina protestnikov nasilno vdrla v poslopje srbske javne radiotelevizije, dejal Vučić. Poudaril je, da Srbija dovoljuje proteste, če ti potekajo mirno, brez nasilja.

“Naleteli so na trd oreh, na nekoga, ki se ničesar ne boji. Njihova tarča ni RTS, tarča je tisti, ki jim lahko reče, da so največji lopovi, tarča sem jaz, ki vodim narodno in gospodarsko konsolidacijo Srbije,” je še povedal.

“Mislili so, da ne bodo smeli priti sem. Jaz se ne bojim. Lahko izgubim življenje. Še naprej se bom boril za Srbijo, saj ni nič bolj pomembnega kot to,” je dejal. Ne boji se jih zato, ker ima čisto vest, je poudaril Vučić.

Kasneje je sporočil, da je na svojem delovnem mestu. “Nikoli ne bom odstopil od boja za dostojno Srbijo niti popustil fašističnemu voditelju Obradoviću in tajkunom, ki so okradli Srbijo,” je sporočil. Na Instagramu je objavil tudi fotografijo, na kateri z notranjim ministrom Nebojšo Stefanovićem igra šah.

Protestniki k odstopu pozivajo tudi premierko Ano Brnabić, predsednico parlamenta Majo Gojković in direktorja javne radiotelevizije Dragana Bujoševića, zahtevajo pa tudi demokratične volitve ter neodvisne medije. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen