Pahor zbira predloge možnih kandidatov za ustavnega sodnika

1

Predsednik republike Borut Pahor je podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča, ki je danes objavljen v uradnem listu. Predlogi možnih kandidatov morajo biti obrazloženi, priloženo mora biti pisno soglasje in dokazila o izpolnjevanju pogojev, so sporočili iz Pahorjevega urada. Predloge zbirajo do 6. maja.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je predsednika republike 15. februarja obvestil, da se s 27. septembrom 2019 izteče mandat ustavni sodnici Etelki Korpič-Horvat.

Novega ustavnega sodnika oz. sodnico predlaga predsednik republike izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi koga drugega. Prav tako lahko predlaga več kandidatov, kot je prostih mest sodnikov ustavnega sodišča.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za ustavnega sodnika lahko izvoljen slovenski državljan, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.

Ko bo predsednik republike sprejel odločitev o izboru kandidata oziroma kandidatov za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata oziroma predlaganih kandidatov, so še pojasnili v uradu. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. bruh pravi

    tako ali drugače bo kućanov rdečuh ali rdečuhinja…ajd…drugih možnosti v slovenistanu itak ni..ajd

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen