Odvetnica Zuzana Čaputova zmagovalka predsedniških volitev na Slovaškem

0

Na sobotnih predsedniških volitvah na Slovaškem je slavila odvetnica Zuzana Čaputova, kažejo končni izidi, ki jih je danes objavila državna volilna komisija. S tem Slovaška dobiva prvo predsednico v zgodovini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čaputovi je v sobotnem drugem krogu predsedniških volitev svoj glas namenilo 58,4 odstotka volivcev. S tem je 45-letnica premagala podpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča, ki je prejel 41,6 odstotka podpore in je svoji nasprotnici že čestital za zmago.

“Kandidatka, ki pooseblja demokratične sile, je zmagala, medtem ko je Šefčovič, ki predstavlja kontinuiteto, izgubil,” je izid po poročanju francoske tiskovne agencije AFP komentiral analitik Grigorij Meseznikov.

Po objavi rezultatov se je Čaputova zahvalila volivcem v slovaškem, češkem in madžarskem jeziku ter jeziku romske manjšine. Svojo izvolitev vidi kot znak za spremembe, je povedala in napovedala “jasno proevropsko držo”.

Izid volitev je po njenih besedah znak, da “je mogoče zmagati brez napadanja nasprotnikov”. “Verjamem, da se bo ta trend potrdil tudi na volitvah v Evropski parlament in na slovaških parlamentarnih volitvah prihodnje leto,” je dodala. Zaprisegla bo 15. junija.

Sobotne volitve so potekale mirno in brez posebnosti. Čaputovi so gladko zmago napovedovale že predvolilne javnomnenjske ankete.

Volilnih upravičencev je bilo več kot štiri milijone, izbirali pa so med kandidatoma, ki sta največjo podporo uživala v prvem krogu 16. marca. Čaputova je takrat dobila 40,6 odstotka, Šefčovič pa 18,7 odstotka glasov.

Predsedniške volitve so potekale dobro leto dni po umoru raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke, ki je globoko zaznamoval slovaško družbo. Kuciak je preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki, njegov umor pa je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma.

Čaputova je glasna nasprotnica korupcije, ki močno pesti Slovaško – indeks zaznave korupcije Transparency International je to državo uvrstil na 57. mesto od 180. Kot je povedal politični analitik Pavol Babos, gre veliko priljubljenost Čaputove pripisati temu, da ima človek, ki ga volivci dojamejo kot avtentičnega in ki jim vzbudi upe v resničen boj proti korupciji, velike možnosti.

Čaputovo, ki jo je podprl tudi aktualni predsednik Andrej Kiska, so kritizirale cerkvene in druge konservativne skupine zaradi njenih liberalnih stališč pri vprašanju splava in pravic istospolno usmerjenih. Njena zmaga je zato tudi dokaz, da slovaška družba ni tako konservativna, kot menijo nekateri, še dodaja dpa.

Sobotnega glasovanja se je udeležilo slabih 42 odstotkov volilnih upravičencev, kar je manj kot na prejšnjih predsedniških volitvah. To po navedbah AFP morda namiguje, da ideje nove predsednice le niso pogodu vsem, ki so siti doslej glavnih političnih akterjev v državi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen