Odbor za pravosodje bo danes obravnaval novelo zakona o kazenskem postopku

0

Odbor DZ za pravosodje bo obravnaval predlog novele zakona o kazenskem postopku, ki naj bi med drugim celovito uredila položaj žrtev kaznivih dejanj in hrambo gradiv iz prikritih preiskovalnih ukrepov, da ne bi prihajajo do njihovega prehitrega uničenja. Policiji bi omogočila uporabo navideznih baznih postaj za prestrezanje komunikacije mobilnikov.

Celovito urejanje položaja žrtve vladi narekuje evropska direktiva o pravicah žrtev, ki jo mora Slovenija implementirati do aprila letos. Na tem področju predlog novele določa obveznost zagotavljanja informacij žrtvam o njihovih pravicah in samem postopku, obveznost izdelave ocene individualne ogroženosti žrtve in potrebe po njeni zaščiti ter obveznost zasledovanja čim večjega zmanjšanja stikov žrtev s storilcem. Novela vzpostavlja tudi sistem pomoči za žrtve ter omogoča snemanje otrok kot prič, da jim v nadaljnjem postopku ne bi bilo treba ponavljati pričanj.

Z bolj natančno ureditvijo hrambe gradiv iz uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov želi vlada preprečiti primere, kot se je zgodil v primeru ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi Farmacevtka, ko je bilo takšno gradivo sodno uničeno. Predlog tako zdaj nedvoumno določa, da dvoletni rok, ko je treba gradivo iz izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov uničiti, pretrga katero koli dejanje državnega tožilca, usmerjeno v pregon.

Novela tudi natančneje določa pogoje upravičene odsotnosti na sodnih narokih, v primeru odsotnosti iz zdravstvenih razlogov pa ureja tudi možnost preverjanja utemeljenosti zdravniških opravičil. Za olajšanje pregona bančnega kriminala prinaša določbo, ki bankam in hranilnicam omogoča, da lahko v primerih, ko se odločijo naznaniti kaznivo dejanje, skupaj z naznanilom posredujejo tudi zaupne podatke, npr. kreditno oceno.

Policiji pa bo novela omogočila tudi uporabo t. i. IMSI lovilcev oziroma navideznih baznih postaj, ki med drugim omogočajo prestrezanje komunikacije mobilnih telefonov. S tem gre vlada naproti policiji, ki opozarja, da v primerjavi z nekaterimi drugimi državami nima dovolj orodij za učinkovit pregon. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen