Ob 100. obletnici priključitve Prekmurja tudi Prekmurski trg v Ljubljani

0

Odbor za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja je po današnjem sestanku predstavil predvsem aktivnosti v Ljubljani in ob tem poudaril, da je praznik priključitve vseslovenski dogodek, v okviru katerega je v prestolnici države predvideno tudi poimenovanje Prekmurskega trga.

Prekmurski trg naj bi nastal ob Poljanski cesti, na njem pa tudi spomenik na dogodke pred 100 leti.

Predsednik odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja matični domovini Milan Kučan je na novinarski konferenci tudi danes poudaril, da mora biti v dogajanje vključena vsa Slovenija, temu ustrezen pa je tudi predlog programa, vključno s finančnim predračunom za državo, ki bo znašal 250.000 evrov, sama proslava pa še 50 tisočakov.

Kučan je zanikal govorice, da naj bil praznovanje stalo pol milijona evrov, prav tako navedbe, da naj bi župane pomurskih občin silil, da prispevajo svoj delež.

Ob obletnici bo tako v Ljubljani mednarodni simpozij o tem dogajanju pred 100 leti, ki ga pripravlja Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) v drugi polovici maja. Dokumentarni film Štefana Celca, ki so si ga v Murski Soboti že ogledali, naj bi prikazovali v Ljubljani in drugih središčih po Sloveniji in tako v spomin Slovencev vtisnili pot Prekmurcev v slovenski matični domovini, ki je bila po Kučanu vse prej kot lahka in o kateri se malo ve.

V pripravi je tudi predstavitev akademika Marka Jesenška na SAZU o tem, kaj je bila prekmurščina kot knjižni jezik in kaj predstavlja danes kot narečje, odbor pa je predsedniku vlade predlagal, da prevzame pokroviteljstvo nad celotnim dogajanjem, predsednik republike pa naj bo slavnostni govornik na osrednji proslavi avgusta v Beltincih.

Prekmursko leto se bo končalo marca z objavo zbornika o znanstvenem simpoziju SAZU, o dogajanju pred 100 leti pa pripravljata simpozij tudi soboška škofija in Teološka fakulteta s posebnim poudarkom na vlogi katoliških duhovnikov na pariški mirovni konferenci.

Po besedah predsednika odbora za izvedbo aktivnosti Marjana Šiftarja sta bila na današnjem sestanku tudi evangeličanski škof Geza Erniša in katoliški škof Peter Štumpf, saj sta po Šiftarju obe verski skupnosti pomembna soorganizatorja programa.

Odbor je za zdaj podprl 74 konkretnih programov, akcij in dogodkov, na ljubljanski univerzi pa bodo posebej zaznamovali pomen Matije Slaviča, enega najbolj zaslužnih za priključitev Prekmurja matici, sicer tudi rektorja ljubljanske univerze.

Jeseni bosta Pomurska gospodarska zbornica in obrtno-podjetniška zbornica pripravili razvojno-ekonomski forum, ki naj bi osvetlil aktualne dimenzije regije, zavod za šolstvo pa skupaj z ministrstvom nadaljuje pobudo slovenskim šolam, naj vsebine, povezane s priključitvijo Prekmurja, vključijo v programe oziroma predmete. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen