Nekdanjega predsednika Peruja zaradi pijanosti pridržali v Kaliforniji

0

Šerifov urad okrožja San Mateo na severu Kalifornije je v ponedeljek sporočil, da so v nedeljo zvečer aretirali 72-letnega nekdanjega predsednika Peruja Alejandra Toleda, ker je bil pijan in ni hotel oditi iz restavracije. Po noči treznjenja so ga v ponedeljek izpustili na prostost.

Peru od leta 2017 zaman zahteva od ZDA izročitev Toleda, da se sooči z obtožnico zaradi prejemanja podkupnine. Od brazilskega gradbenega podjetja naj bi v času vodenja države med letoma 2001 in 2006 prejel 20 milijonov dolarjev podkupnine. Toledo obtožbe zanika, zanika pa tudi, da bi ga v Kaliforniji aretirali, kar je v nasprotju s podatki šerifovega urada.

Toledo je stalni prebivalec ZDA oziroma Kalifornije in ima kot kaže dobre zveze, saj je šerifov urad sporočil, da so ga izpustili iz pripora brez obtožnice, kar naj bi bilo za takšne primere javnega pijančevanja rutinsko. Prav tako obtožnica v Peruju menda sama po sebi ni dovolj za njegovo aretacijo v ZDA.

Toledo je bil znan po veseljačenju tudi, ko je vodil državo. Njegov naslednik Alan Garcia je po nastopu položaja objavil predsedniški račun za alkoholne pijače v znesku 164.000 dolarjev. Toledovo predsedniško letalo pa je bilo znano kot “letalo za žure”, saj so na njem veselo popivali na poti v Evropo in drugam. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen