Poznič se je malo pozno spomnil na morebitno navzkrižje interesov; to je vsekakor slaba popotnica bodočega ministra za kulturo!

0

Bo Zoran Poznič kot minister za kulturo »svojemu« Delavskemu domu Trbovlje podelil več kot 5 milijonov evrov?

Člani in članice Odbora za kulturo so na današnji nujni seji opravili t. i. hearing kandidata za novega ministra za kulturo Zorana Pozniča. Slednji se je, po odhodu Dejana Prešička, za novega ministra ponudil kar sam. Socialni demokrati, ki jim po razdelitvi ministrskih mest »pripada« kulturno ministrstvo, so Pozničevo samoprijavo sprejeli v zameno za njegovo včlanitev v stranko. Na novinarski konferenci ob predstavitvi je Poznič med drugim povedal, da želi nadaljevati delo nekdanjega ministra Prešička, da pa ni tiste sorte, ki bi povzdigoval glas. Na ministrstvo za kulturo bo prišel iz Delavskega doma Trbovlje, ki ga vodi zadnja leta.

V svoji predstavitvi je kandidat za ministra za kulturo med drugim napovedal debirokratizacijo celotnega polja kulture, ureditev statusa samozaposlenih v kulturi, sprejem Nacionalnega programa za kulturo za naslednje obdobje, nov zakon o kulturnem evru ter spremembe medijskega zakona, ki naj bi omejile sovražni govor. Glede slednjega je Poznič priznal, da je sicer težko vzpostaviti merila ter določiti jasno mejo med sovražnim govorom in svobodo govora, da pa spremembe zakona ne bodo prinesle prepovedi temveč zgolj regulacijo. »Skrb« glede sovražnega govora je izrazil z besedami, da ne želi, da bi nas mediji, predvsem internetni, varali in z nami manipulirali preko t. i. lažnih novic. »Medijski zakon mora biti sprejemljiv za vse, mora biti stvar konsenza in tako tudi bo,« je obljubil. V SDS ga bomo vsekakor držali za besedo.

Pred dnevi so mediji pisali, da bi se Poznič v primeru potrditve za ministra za kulturo lahko znašel v navzkrižju interesov. Delavski dom Trbovlje se je namreč pod njegovim vodstvom prijavil na razpis Mreža raziskovalni umetnosti in kulture, ki ga je objavilo Ministrstvo za kulturo. Na voljo je 9 milijonov evrov evropskih in državnih sredstev, ki jih bodo za multimedijske projekte razdelili dvema zavodoma, od tega bi Delavski dom Trbovlje dobil nekaj več kot 5 milijonov evrov. Da bi bila pridobitev 5,4 milijonov velik dosežek za Pozniča kot direktorja Delavskega doma Trbovlje, piše novinar Peter Jančič, Poznič pa obljublja, da se bo, v kolikor bo potrjen za ministra, takoj izločil iz vseh postopkov, ki v zvezi z omenjenim razpisom potekajo na ministrstvu. Ministrstvo za kulturo je Komisijo za preprečevanje korupcije že zaprosilo za usmeritve, kako ravnati ob Pozničevi morebitni potrditvi. Poznič je zagotovil, da bo v celoti upošteval mnenje Komisije za preprečevanje korupcije in ravnal v skladu z njenimi usmeritvami.Izjemno pereča problematika na Ministrstvu za kulturo so domnevni mobingi, v zadnjih letih je bilo preko 150 prijav, od tega 70 v času ministrovanja Peršaka, tudi Prešiček se je poslovil od ministrska mesta zaradi neprimernega obnašanja do svojih podrejenih. Sedanje slabe razmere na ministrstvu so po mnenju Pozniča rezultat dolgoletnega zanemarjanja odnosov, nesprejemanja odgovornosti o vrha navzdol in slabe reorganizacije dela, zaradi česar so direktorati in druge službe na ministrstvu povsem odtujeni drug od drugega. Z dobrimi željami a hkrati dvomi je poslanec SDS Bojan Podkrajšek pripomnil, da je, odkar je poslanec, sodeloval že na štirih t. i. hearingih kandidatov za ministre za kulturo, zato obstaja velika verjetnost, da bomo v tem letu priča še enemu.

Poslanca SDS Jožefa Lenarta je zanimalo, kakšen tip vodje je Poznič. Slednji je odgovoril, da se nima za avtokrata, da pa je pri svojem delovanju odločen in si želi, da so zadeve izpolnjene. Poslanca SDS je še zanimalo, kaj namerava nov minister za kulturo storiti v zvezi s propadajočimi gradovi v lasti države.

Odbor za kulturo je ob koncu predstavitve kandidata za ministra za kulturo Zorana Pozniča ocenil kot ustrezno, za kar je glasovalo 11 poslancev, trije so bili proti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen