Ministrstvo ob spremembah energetskega zakona še vedno upa na sprejem koncepta

0

Ministrstvo za infrastrukturo je končalo javno obravnavo predloga novele energetskega zakona in se pripravlja na medresorsko usklajevanje predloga. Na ministrstvu poleg te novele pospešeno pripravljajo tudi nacionalni podnebni energetski načrt. “Še vedno stremimo tudi k cilju, da vlada še letos sprejme energetski koncept,” so pojasnili za STA.

Januarja je ministrstvo pripravilo nov predlog novele energetskega zakona, ki je potrebna zaradi prenosa evropskih direktiv in ustavne odločbe. Med drugim je dodalo še člen, s katerim se poleg individualne omogoča tudi skupnostna samooskrba z električno energijo iz obnovljivih virov energije.

Predlog novele energetskega zakona je zaradi nujne implementacije evropskih direktiv in ustavne odločbe lani že bil v obravnavi v DZ, a prvič ni prestal obravnave, drugič pa ni prišel na vrsto zaradi prenehanja mandata prejšnjega sklica DZ. Sprejem predlaganih sprememb je nujen, da se preprečijo negativne posledice za delovanje države.

Ministrstvo za infrastrukturo je v javni obravnavi predloga novele energetskega zakona od 34 zainteresiranih prejelo 244 pripomb. Veliko pripomb na predlog novele energetskega se nanaša na iste člene, predvsem so to členi v zvezi z dobavo in splošnimi pogodbenimi pogoji, pogodbo o uporabi sistema, upravičenimi stroški operaterja, odklopom po predhodnem obvestilu, samooskrbo z električno energijo in kazenskimi določbami.

Veliko je tudi pripomb na člene, ki se pa v predlogu ne spreminjajo, so pojasnili na ministrstvu. Pripombe so pregledali in nekatere tudi upoštevali. Določene še usklajujejo, naslednji korak pa bo medresorsko usklajevanje predloga novele zakona.

“Poleg že omenjene novele energetskega zakona trenutno pospešeno pripravljamo tudi nacionalni podnebni energetski načrt. Dokumenta moramo obravnavati prednostno, saj sta oba v času nastopa te vlade vsebinsko zelo zaostajala,” pojasnjujejo na ministrstvu, ki ga vodi Alenka Bratušek.

Posledica prednostne obravnave obeh pomembnih in obsežnih projektov pa je, da delo na energetskem konceptu Slovenije napreduje nekoliko počasneje, čeprav se, kot so izpostavili, zavedajo pomembnosti priprave tega dokumenta in njegove pomembnosti za slovensko energetiko in družbo.

“Še vedno stremimo k cilju, ki smo si ga zadali (v skladu s koalicijskim sporazumom), in sicer sprejem energetskega na vladi v letošnjem letu. Seveda bo to možno le, v kolikor bo dosežen zadostni strokovni in družbeni konsenz za rešitve, ki bodo zapisane v njem,” so dodali. Prejšnja vlada je besedilo predloga resolucije sprejela že marca lani in ga poslala v DZ, vendar tam zaradi predčasnega prenehanja mandata ni prišel na vrsto, postopek obravnave pa se je končal. S predlagano obliko koncepta sicer Bratuškova ni zadovoljna, saj je ta po njenem mnenju premalo konkreten. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen