Milan Zver: Tokrat grem volit za močno Evropo z močnimi državami članicami

0

Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes sodeloval v pogovoru v živo na Facebook omrežju v okviru kampanje Tokrat grem volit, ki jo vodi slovenska pisarna Evropskega parlamenta. V pogovoru v živo z vprašanji sodelujejo državljanke in državljani, katere je predvsem zanimalo poslančevo delo v parlamentu, prav tako pa so poslanca povprašali o številnih aktualnih temah.  Med dosežki, s katerimi bi se poslanec lahko pohvalil, je naštel predvsem delo na programu Erasmus +, pobudo za imenovanje dvorane v Evropskem parlamentu po dr. Jožetu Pučniku, delo v odboru za boj proti terorizmu, kjer je intenzivno sodeloval pri priporočilih državam članicam in delo na področju kohezijske politike.

Po mnenju evropskega poslanca Evropski parlament ni izbral pravega trenutka za odločanje o direktivi o zaščiti avtorskih pravic. »Poslanci so bili pod pritiskom zagovornikov in nasprotnikov direktive, v Nemčiji je bil poročevalec celo varovana oseba,« je povedal poslanec in dejal, da gre pri omenjeni direktivi za težka vprašanja. »Na eni strani imamo vprašanje avtorskih pravic, avtorji morajo biti plačani za svoje delo in stvaritve, po drugi strani pa je internet ikona sodobnega časa, povezana s svobodo. Ta svoboda je doslej bila dana in krniti to svobodo je težko in z zelo tresočo roko bi morali posegati v te pravice,« je poudaril poslanec.

Dejstvo da je slovenski premier Šarec zavrnil nagovor pred Evropskim parlamentom, je dr. Zver poimenoval kot zamujeno priložnost. »Šarec se je morda bal, da bi poslabšal svoj politični ugled, če bi nastopal. Za državo pa je običajno dobro, da predsedniki vlad povedo svojo vizijo Evropske unije. To bi torej lahko storil za dobro Slovenije,« je dejal dr. Zver in ponovil, da bi za našo celotno skupnost bilo dobro, da bi slovenski premier izbral pogum in nastopil pred evropskimi poslanci.

Na vprašanja o tem, kako ocenjuje ameriškega predsednika Trumpa, je dr. Zver dejal, da je Trump na mednarodnem področju sprejel nekatere poteze, ki bi se jih bilo vredno ogniti, kot na primer, da poskuša uveljaviti nek protekcionizem na najvišji ravni, kar ima posledice v svetu. »Nekaj stvari pa je bilo pozitivnih, kot na primer povišanje stroškov za nacionalno varnost, s čimer je senzibiliziral tudi vprašanje obrambe v Evropi, in gospodarska rast,« je poudaril evropski poslanec. Ob tem je spomnil, da je Slovenija zadnje desetletje skoraj popolnoma preusmerila našo zunanjo politiko, in sicer iz severnoatlantskih povezav na Vzhod.

V nadaljevanju je dr. Zver  poimenovanje konferenčne dvorane v Evropskem parlamentu po dr. Jožetu Pučnik označil kot izjemno pomembno in simbolno dejanje. »To je bila dolga zgodba, več let je trajala na različnih stopnjah, a na koncu je uspelo, in to še posebej po tistem, ko so odločevalci videli življenjepis dr. Pučnika in so videli, da je njegova življenjska zgodba fantastična, saj težko najdemo politika, ki bi imel tako zgodbo v Evropi,« je povedal dr. Zver in spomnil, da so se otvoritve dvorane udeležili vsi vidni predstavniki evropskih institucij in politični predstavniki iz Slovenije. »To dejanje je bilo simbolnega pomena tudi za prepoznavnost Slovenije v Bruslju, ravno tako kot spomenik z verzom Prešernove Zdravljice, kjer ob kulturnem prazniku in dnevu državnosti zadnjih deset let na mojo pobudo pripravimo tudi poseben kulturni dogodek,« je povedal evropski poslanec.

Kar se tiče odhodov mladih v tujino, je dr. Zver prepričan, da je edina rešitev, da mlade zadržimo v Sloveniji ta, da se za vse ustvari ustrezno poslovno okolje. »Škoda je, da bi dopustili, da bi najbolj vitalen del »delovnega ljudstva«, odšel,« je dejal evropski poslanec in opomnil tudi na podjetnost Slovenk in Slovencev. Evropski poslanec je ob tem izpostavil program Erasmus+, ki bo v prihodnje nudil veliko več možnosti kot doslej, glede na to, da se bo proračun za ta program močno povečal. »Prepričan sem, da bo na voljo čez 40 milijard evrov in že samo to omogoča večje vključevanje vseh, saj je doslej bilo skoraj 75% prošenj zavrnjenih zaradi pomanjkanja denarja,« je poudaril poslanec in izpostavil tudi tri nove iniciative v okviru programa, to je OdkrijEU, Evropske univerze in Centri odličnosti na področju poklicnega izobraževanja.

V zvezi z Marakeško deklaracijo pa je dr. Zver dejal, da je na Evropsko komisijo naslovil vprašanje, zakaj Komisija pripravlja pravne temelje za to, da bi morale vse države to deklaracijo sprejeti. »Marakeška deklaracija je izjemno slabo napisano besedilo, ki ima vrsto neustreznih formulacij in idej, ilegalne migracije skuša napraviti za človekovo pravico in to ni dobro,« je opozoril evropski poslanec, ki je tudi spomnil, da so se mnoge evropske temu uprle. »Evropska komisija skuša sedaj skozi  nek obvod Marakeško deklaracijo urediti kot neko veljavno besedilo, ki bi veljalo za tiste države, ki so tej deklaraciji odklonile podporo in to je nesprejemljivo,« je povedal poslanec.

Glede tokratnih evropskih volitev pa je dr. Zver dejal, da gre za prelomne volitve in da upa, da se jih bo udeležilo več mladih kot je veljalo to v preteklosti. »Mladi Slovenci in Slovenke se še kar udeležujejo lokalnih volitev, udeležba na državnozborskih in evropskih volitvah pa je slabša, najslabša je na evropskih volitvah. Veljalo bi  povečati udeležbo, tudi z opozarjanjem, da vsak glas šteje. Tudi če ne greš na volitve, na nek način izbereš,« je še povedal dr. Milan Zver.

Celoten pogovor si lahko ogledate tukaj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen