Mesec v novem sporazumu še dodatno stisnil Šarca: Predstavniki Levice bodo poslej vabljeni na torkove seje vseh koalicijskih poslanskih skupin!?

4

Koalicija in Levica sta sporazum o sodelovanju tik pred današnjo parafo dopolnili z določili o koordinaciji sodelovanja. Zanjo tako ne bosta skrbela samo koordinator Levice Luka Mesec in premier Marjan Šarec, ampak bodo vključene še druge koalicijske stranke. Predstavniki Levice bodo tudi vabljeni na torkove seje vseh koalicijskih poslanskih skupin.

Na vprašanje, ali je bila podpora Levice na glasovanju o rebalansu proračuna danes kakorkoli pod vprašajem, je Mesec odgovoril, da so v Levici jasno povedali, da se s proračunom delno strinjajo, imajo pa nekaj zadržkov, ki so jih bili pripravljeni spregledati, če se z vladnimi strankami dogovorijo o sporazumu za sodelovanje v letu 2019.

“Če sporazum ne bi bil podpisan, bi s tem spremenil tudi naš glas,” je potrdil, a ni želel komentirati vprašanja, ali bi poslanci Levice glasovali proti ali bi se glasovanja vzdržali. Levica, kot je zatrdil Mesec, ostaja opozicijska stranka.

Sporazum, po vsebini zelo podoben tistemu, ki so ga parafirali že poleti, po besedah Mesca med prioritetne politike uvršča prekarnost, stanovanjsko vprašanje, višji davek na dobiček in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Kot sta pojasnila Mesec, ki podpis sporazuma o sodelovanju sicer pričakuje v nekaj dneh, in vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, bosta vodja in sekretar poslanske skupine Levice tudi vabljena na torkove seje koalicijskih poslanskih skupin. To naj bi omogočilo boljšo komunikacijo in sodelovanje.

“V politiki je vedno tako, da se zadnji moment kakšna stvar zgodi. Jaz iz tega ne delam drame,” pa je današnje dogajanje pospremil Golubović, ki je tik pred obrazložitvijo glasu Levice glede rebalansa proračuna zahteval prekinitev seje DZ. Med prekinitvijo je nato tudi prišlo do parafe sporazuma.

Golubović je ponovno zavrnil očitke, da sporazum ni nastajal v sodelovanju z drugimi strankami, saj da je usklajen z vsemi pristojnimi ministri tudi iz kvote SMC in SD, ki sta sicer imeli največ pomislekov. “Če to ni pretok informacij, če to ni usklajevanje – potem ne vem, kakšno usklajevanje bi morali še dodatno izpeljati,” je bil kritičen.

Glede neznank o finančnih posledicah sporazuma pa je poslanec LMŠ poudaril, da je Levica med drugim nosilec projektov stanovanjske politike in prekarnosti, kjer se bodo ukvarjali predvsem z regulacijo in “ne bo šlo za neke finančne obveznosti”.

A vendarle nekatera finančna vprašanja ostajajo. Kot je dejal vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič, od finančnega ministrstva želijo določene odgovore, predvsem glede opozoril o “zabeljenosti računa”, na katerega je v svojem zapisu na Facebook profilu opomnil poslanec Levice Miha Kordiš in s tem v minulih dneh razvnel odnose v koaliciji.

Vodja poslanske skupine Matjaž Han je ob tem spomnil na svoja opozorila ob sestavljanju manjšinske vlade, da bi zaradi nezadostne komunikacije lahko imeli velike težave. “Mogoče je zdaj celo pravi čas, da smo videli, da so se naredile neke napake pri komuniciranju,” je dejal in izrazil upanje, da so jih napake izučile.

“Včasih moraš – tisti, ki je mogoče malo modrejši – v politiki stopiti en korak nazaj. V tem primeru smo Socialni demokrati stopili en korak nazaj,” je še dejal Han dejal in ponovil, da bodo sporazum pred podpisom obravnavali še organi stranke.

Manj težav z vsebino, a več z odnosi, pa imajo v SAB, je danes poudarila vodja poslanske skupine stranke Maša Kociper. V stranki so namreč prav tako opozorili na po njihovi oceni premalo usklajevanja znotraj koalicije, so pa že dopoldan napovedali, da bodo sporazum podpisali, če v LMŠ ocenjujejo, da je dober in da ga za delo vlade potrebujejo.

S sporazumom so še najmanj težav imeli v DeSUS, kjer so celo pričakovali, da bo podpis že v torek, ko je vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša tudi ocenil, da večjih sprememb v novem sporazumu v primerjavi z lani parafiranim ni.

Št. komentarjev: 4
 1. linke pravi

  banditska koalicija in nad koalicija

 2. raft pravi

  Mislim, da je skrajni čas, da gre slovenski narod na ceste in uniči to neizvoljeno zalego.

 3. linke pravi

  zato pa je serpentinšek klovn ,zabava z svojim bebastim ksihton množice.

 4. raft pravi

  Dobra fotka: pilot in kopilot Slovenije. Prvi je menda makedonski šiptar, drugi Stalinov izbljuvek.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen