Mehiški parlament odobril vzpostavitev narodne garde

0

Mehiški poslanci so v četrtek z veliko večino podprli predlog za vzpostavitev narodne garde s 50.000 pripadniki, ki bi se borili proti mamilarskim kartelom v državi. Predlog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja, ki ga številni kritizirajo zaradi militarizacije države, je že prejšnji teden sooglasno podprl senat.

Zakon mora sedaj ratificirati še najmanj polovica parlamentov v 32 mehiških zveznih državah. To ne bi smel biti problem, saj je v večini držav na oblasti gibanje Morena mehiškega predsednika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Narodna garda je del strategije Lopeza Obradorja v boju proti porastu nasilja v državi. Po številnih kritikah, da bo garda dodatno militarizirala državo, je predsednik popustil in se strinjal, da nove sile ne bodo pod nadzorom vojske. A kritike še vedno ostajajo.

V Mehiki so od leta 2006 zabeležili več kot 200.000 umorov, odkar so v boj proti mamilarskim kartelom poslali vojsko. V nekaterih zveznih državah je število umorov primerljivo z državami, v katerih divja vojna. Lansko leto je bilo rekordno s 33.341 umori. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen