Mayeva poslance posvarila pred možnostjo obstanka v EU

0

Britanska poslanska zbornica je popoldne začela razpravo o sporazumu o britanskem izstopu iz Evropske unije, o katerem bo drevi tudi glasovala. Premierka Theresa May je uvodoma posvarila, da morda v primeru zavrnitve tega sporazuma država sploh ne bo zapustila unije. Poslanci ga bodo verjetno zavrnili.

“Če to glasovanje ne bo uspelo, če sporazum ne bo potrjen, potem bi bil lahko brexit izgubljen,” je povedala Mayeva, ki je poslance pred tem posvarila že v minulih dneh.

Ponovila je tudi prednosti, ki jih prinaša dogovor z unijo. Vključuje konec prostega pretoka ljudi, vzajemno zaščito pravic državljanov in obdobje za implementacijo, ki vsem daje čas za pripravo.

Mayeva je v ponedeljek po pogovorih s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v Strasbourgu sporočila, da je dosegla pravno zavezujoče spremembe dogovora z EU, ki naj bi zagotovile, da t. i. irsko varovalo ne bi moglo ostati veljavno za vselej, po drugi strani pa tudi, da bo meja na irskem otoku ostala odprta.

Po oceni britanskega BBC bodo poslanci danes sporazum verjetno zavrnili. Zagovorniki brexita iz Evropske raziskovalne skupine, v kateri so večinoma premierkini konservativci, so namreč pozvali poslance, naj zavrnejo dogovor.

Dogovora ne podpirajo niti severnoirski unionisti (DUP), ki v parlamentu podpirajo manjšinsko vlado. Kot je na Twitterju sporočila njihova vodja Arlene Foster, napredek, ki ga je v ponedeljek dosegla Mayeva, ni zadosten. Skrbi jih tudi mnenje državnega pravobranilca Geoffreyja Coxa, da pravno tveganje, da Združeno kraljestvo ne bo imelo mednarodnopravnih sredstev za izstop iz irskega varovala brez soglasja EU, ostaja nespremenjeno.

Dogovoru nasprotujejo tudi v največji opozicijski laburistični stranki.

Je pa medtem več konservativcev, ki so januarja glasovali proti dogovoru, spremenilo svoje mnenje in napovedalo podporo.

Poslanci bodo danes glasovali zgolj o sporazumu, saj predsednik spodnjega doma parlamenta John Bercow ni sprejel nobenega dopolnila k predlogu vlade. Glasovanje je predvideno ob 20. uri po srednjeevropskem času, rezultate pa je pričakovati 15 minut kasneje. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen