Lačni umetnosti in kulture: 46.900 socialno šibkejšim v avstrijski prestolnici omogočajo prost vstop na razstave in predstave

0

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani je te dni opozorilo, da imajo socialno šibkejši Dunajčani že 15 let možnost brezplačnega obiska številnih muzejev, galerij, gledališč in koncertov na Dunaju. Pri projektu Lačni umetnosti in kulture trenutno sodeluje že 238 različnih kulturnih institucij, ki ponujajo brezplačen vstop na svoje prireditve, so zapisali.

Leta 2003 je v avstrijski prestolnici nastala pobuda, da bi tudi ljudje, ki živijo pod pragom revščine, prejemajo socialno pomoč ali minimalno pokojnino, in begunci imeli dostop do umetnosti in kulture. Pobudnika sta bila gledališče Schauspielhaus in avstrijska konferenca o revščini. Pri projektu Lačni umetnosti in kulture (Hunger auf Kunst und Kultur) danes sodeluje 238 dunajskih kulturnih institucij, ki 46.900 imetnikom izkaznice omogočajo brezplačen vstop na svoje razstave in predstave. Med njimi so tudi najbolj obiskane galerije, muzeji, gledališča in koncertne dvorane, kot so na primer Albertina, Belvedere, Hiša glasbe, Tehniški muzej in Dunajska državna opera. Ker je bil pilotni projekt na Dunaju dobro sprejet, se je razširil še na druge avstrijske zvezne dežele.

Ljudje, ki živijo pod pragom revščine, lahko za izkaznico zaprosijo na centrih za socialno delo, na zavodu za zaposlovanje ali pri različnih dobrodelnih organizacijah. Prag tveganja revščine za štiričlansko družino, sestavljeno iz dveh odraslih in dveh otrok, je v Avstriji 2599 evrov neto na mesec, prag za enočlansko gospodinjstvo pa 1238 evrov na mesec.

Mesto Dunaj za organizacijo projekta Lačni umetnosti in kulture od leta 2007 nameni 80.000 evrov letno. Poleg tega projekt financirajo tudi pokrovitelji, saj kulturne institucije stroškov za brezplačne vstopnice ne dobijo povrnjenih. Brezplačen vstop v številne dunajske muzeje in galerije imajo od leta 2010 tudi otroci in mladi do 19. leta.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen