Laburisti nezadovoljni z dosežkom Mayeve v Bruslju

0

Vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn je danes ocenil, da spremembe sporazuma glede brexita z EU, ki jih je v ponedeljek zvečer dosegla britanska premierka Theresa May, niso dovolj za podporo laburistov. Konservativni zagovorniki brexita se medtem še niso odločili glede podpore dogovoru. Glasovanje v parlamentu je napovedano za okoli 20. ure.

Mayeva je v ponedeljek na pogovorih s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem sporočila, da je dosegla pravno zavezujoče spremembe sporazuma z EU, ki naj bi zagotovile, da t.i. irsko varovalo ne bi moglo ostati veljavno za vselej, po drugi strani pa zagotavlja tudi, da bo meja na Irskem otoku ostala odprta.

Tako Mayeva kot Juncker sta zatrdila, da bo dogovor zagotovil, “da Združeno kraljestvo z varovalom ne more za vedno ostati ujeto v EU”. Juncker je tudi izrazil optimizem, da bo London sporazum potrdil še pravočasno do 29. marca, ko je predviden formalni izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije.

A če bo sporazum še enkrat padel, “potem tretje možnosti ne bo”, je zatrdil Juncker. “Ne bo dodatnih pojasnil interpretacij in ne dodatnih zagotovil na zagotovila,” je dejal.

Namestnik britanske premierke Therese May David Lidington je pred tem sporočil, da bo danes v britanski parlament posredoval dva nova dokumenta – skupen pravno zavezujoč instrument o ločitvenem sporazumu ter skupno izjavo, ki bo dopolnila politično deklaracijo. Po njegovih besedah dokumenta “potrjujeta, da Združeno kraljestvo z varovalom ne more za vedno ostati ujeto v EU”.

Britanska premierka je zatrdila, da bodo na podlagi tega dogovora lahko sprožili pravni spor proti EU, če bi skušala zadržati Združeno kraljestvo v irskem varovalu za nedoločen čas.

Mayeva je tudi napovedala, da bo generalni pravobranilec Geoffrey Cox še danes preučil doseženi kompromis in se odločil, ali bo spremenil prejšnjo oceno glede irskega varovala, da bi lahko Združeno Kraljestvo ostalo ujeto v EU za nedoločen čas.

Vendar pa zaenkrat še ni jasno, ali bodo dogovorjene spremembe prepričale dovolj poslancev v britanskem parlamentu, da bodo na novem, za danes predvidenem glasovanju vendarle podprli dogovor o brexitu, ki je enkrat že propadel.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so zagovorniki brexita v konservativni stranki Mayeve in v severnoirski stranki DUP, ki podpira vlado, že napovedali, da bodo novi dogovor skrbno preučili.

Po drugi strani pa laburisti napovedujejo, da bodo dogovor znova zavrnili. Vodja stranke Corbyn je ocenil, da so pogajanja Mayeve in Junckerja pravzaprav propadla. “Dogovor z Evropsko komisijo ne vsebuje nobenih tistih sprememb, ki jih je Theresa May obljubljala v parlamentu,” je dejal.

“Glede na to, da je bil njen dogovor o brexitu tako močno zavrnjen, je premierka neodgovorno zavlačevala, se neuspešno pogajala z EU in zavračala iskanje skupnih točk za dogovor, ki bi ga parlament lahko podprl,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Corbyn.

Kaj bo danes sledilo, je tako težko napovedovati. Vnovično glasovanje britanskih poslancev o dogovoru o brexitu z dodatki je predvideno za okoli 20. ure po srednjeevropskem času. Če bo Mayeva tokrat vendarle zbrala dovolj podpore za ločitveni sporazum, potem se bo Združeno kraljestvo 29. marca v skladu z dogovorom urejeno poslovilo od EU.

V nasprotnem primeru pa bo v sredo na vrsti novo odločanje britanskega parlamenta – tokrat o tem, ali bi Združeno kraljestvo morda unijo raje zapustilo kar brez dogovora, kar bi sicer glede na opozorila strokovnjakov in analitikov pomenilo gospodarsko katastrofo tako za Otok kot tudi celinski del Evrope. Če poslanci tega scenarija o brexitu brez dogovora ne bi podprli, pa bi potem predvidoma v četrtek odločali še, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma ločitve.

To preložitev brexita bi potem sicer moralo soglasno potrditi tudi ostalih 27 članic EU, ki bi morale odločiti tudi, kako dolgo bi ta odlog trajal. Voditelji članic EU se bodo znova sestali na vrhu v Bruslju prihodnji teden 21. in 22. marca. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen