Komisar za varnostno unijo Julian King na obisku v Sloveniji

0

Evropski komisar za varnostno unijo Julian King bo danes na obisku v Sloveniji. Udeležil se bo dialoga z državljani, kar naj bi bil tudi osrednji namen njegovega obiska. Poleg tega se bo srečal z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem in predstavniki slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sove.

King naj bi na vprašanja v okviru dialoga z državljani z naslovom Ali smo v Evropi varni po prvotnih načrtih danes odgovarjal skupaj s komisarko iz Slovenije Violeto Bulc, pristojno za promet, ki pa je udeležbo zaradi bolezni odpovedala.

Komisarski položaj je zasedel leta 2016 po odstopu Jonathana Hilla zaradi razočaranja nad izidom referenduma o brexitu. Portfelj za varnostno unijo so oblikovali ob tej priložnosti. Hill je bil namreč pristojen za finančne storitve.

Kot komisar za varnostno unijo je pristojen za krepitev boja proti terorizmu ter organiziranemu in kibernetskemu kriminalu, za ukrepanje proti radikalizaciji in sovražnemu govoru ter za izboljšanje izmenjave obveščevalnih informacij v EU.

V komisarski vlogi bo v Sloveniji drugič, decembra 2016 se je udeležil vrha o Zahodnem Balkanu. Sicer pa je bil v Sloveniji redno pred njenim vstopom v unijo, ko je bil na britanskem predstavništvu v Bruslju zadolžen za pristopna pogajanja.

Poleg tega je bil King v dosedanji karieri med drugim britanski veleposlanik v Franciji in na Irskem ter šef kabineta evropskega komisarja za trgovino v letih 2008 in 2009; oktobra leta 2008 je Petra Mandelsona na tem položaju zamenjala Catherine Ashton. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen