Komisar King: Desničarski teroristični napadi možni tudi v Evropi

1

Evropski komisar Julian King je na današnji razpravi z državljani v Ljubljani poudaril, da so desničarski teroristični napadi, kakršen se je zgodil danes v novozelandskem Christchurchu, možni tudi v Evropi, a da so precej pogostejši napadi skrajnih islamistov. V boju proti različnim vrstam terorizma je sicer treba v EU še veliko narediti.

Komisar iz Velike Britanije je v razpravi na ljubljanski fakulteti za družbene vede napad, ki je danes na Novi Zelandiji zahteval najmanj 49 smrtnih žrtev, označil za grozljivega in dejal, da “smo vsi v mislih z družinami umrlih in drugimi, ki jih je ta napad prizadel”.

Ob tem je poudaril, da so v Evropi najpogostejši napadi islamističnih skrajnežev, možne pa so tudi druge vrste terorizma, vključno z desničarskim terorizmom. Med drugim je bila žrtev tovrstnega napada leta 2016 tudi poslanka v Veliki Britaniji Jo Cox.

V EU so sodelovanje v boju proti terorizmu že okrepili, med drugim sodelovanje med varnostnimi silami posameznih držav. Teroristom pa so omejili tudi dostop do eksploziva, financiranja, borijo pa se tudi proti radikalizaciji, vključno s tisto na spletu. A je treba na področju boja proti terorizmu še veliko narediti, je pojasnil komisar, čigar pristojnosti vključujejo tudi to področje.

Tudi sicer je komisar kot enega glavnih izzivov izpostavil kibernetsko varnost, pri kateri gre tudi za boj proti radikalizaciji na spletu. Poleg tega vključuje še varnost pred kibernetskimi napadi, boj proti sovražnemu govoru in dezinformacijam, s katerimi skušajo zunanji akterji vplivati na politične razprave ali celo izide volitev v EU. “Potrebne je več transparentnosti o izvoru vsebine, da veš, kdo stoji za tem, in sam presodiš,” je povedal.

Pri kibernetski varnosti pa ne smemo razmišljati zgolj o varnosti pred napadi ali dezinformacijami, ampak je pomembna tudi varnost samih naprav, kot so telefoni in prenosni računalniki. Pri tem lahko Evropska unija s svojimi varnostnimi certifikati odigra pomembno vlogo, je povedal King.

Del razprave je bil namenjen tudi prihodnosti evropske obrambe in oblikovanju skupne vojske EU. Komisar je povedal, da vojske posameznih držav že sedaj sodelujejo med seboj, med drugim v misijah EU v tretjih državah. Obstajajo pa tudi skupni evropski projekti za krepitev obrambnih zmogljivosti posameznih držav. Sam se strinja z opredelitvijo, da skupna evropska vojska pomeni predvsem krepitev obrambnih zmogljivosti.

Evropski komisar za varnostno unijo, ki je pristojen še za krepitev boja proti organiziranemu in kibernetskemu kriminalu ter za ukrepanje proti sovražnemu govoru, ima danes na programu še srečanje z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem in predstavniki slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sova. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Kurdski komunisti pravi

    Če bo Trump zvozil DAESH v Evropo bo častilcev četnikov še več, polno bo takih kot je bil ta v Novi Zelandiji in prej Breivik.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen