Jelinčič in Čubrilović o Balkanu, BiH, Kosovu in EU ter o evropskih volitvah

0

Na sedežu SNS sta se popoldne srečala predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti in predsednik narodne skupščine ene od entitet v BiH, Republike srbske, Nedeljko Čubrilović. Kot je v izjavi po srečanju dejal Jelinčič, sta govorila o številnih temah, ki zadevajo Balkan, BiH, Kosovo in EU. Čubrilović je SNS tudi zaželel uspeh na evropskih volitvah.

“Skupno stališče je, da moramo sodelovati in reševati tisto problematiko, ki je Evropa ne zna niti noče reševati,” je v izjavi dejal Jelinčič. V stranki pa so v sporočilu za javnost navedli, da sta med drugim razpravljala o problemih v BiH, “kjer mednarodne in evropske organizacije nočejo spoštovati in upoštevati določil daytonskega sporazuma”.

Ugotovitev obeh strani je bila, “da si mednarodna skupnost v BiH ne zasluži zaupanja, saj podlega predvsem enostranskim zahtevam ene od bosanskih entitet, ki pa nikakor ni srbska,” so med drugim zapisali in dodali, da je bilo stališče SNS, da bi morala biti Republika Srbska samostojna, s strani Čubrilovića dobro sprejeto.

Na srečanju so spregovorili tudi o možnostih sodelovanja med Slovenijo in Republiko Srbsko. V sporočilu za javnost so ob tem izpostavili problematiko pomanjkanja srednjega medicinskega kadra v Sloveniji, kar bi lahko reševali tudi s pomočjo kadra iz srednjih medicinskih šol v Republiki srbski.

Sicer pa je Čubrilović SNS zaželel, da bi dosegla uspeh na evropskih volitvah in “bi na ta način znotraj Evropskega parlamenta povedala resnico, ne le o Sloveniji, ampak tudi o Republiki Srbski, česar do zdaj EU ni slišala in ni hotela slišati”.

V SNS so ob tem dodali, da bodo na majskih volitvah v Evropski parlament sodelovali s predsednikom Jelinčičem na vodilnem mestu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen