Hrvaška ministrica povozila in huje poškodovala deklico

0

Hrvaška ministrica za regionalni razvoj Gabrijela Žalac je v soboto v Vinkovcih z avtomobilom zadela desetletno deklico, ki je izven prehoda za pešce prečkala cesto. Ministrica iz vrst HDZ ni bila pod vplivom alkohola, a ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja. Odstopa z ministrskega položaja zaenkrat ni ponudila.

Deklica je imela huje poškodovane noge in so jo morali v bolnišnici v Osijeku operirati. Zdravniki pričakujejo, da jo bodo do konca tedna spustili domov.

Nesreča se je pripetila v soboto v dopoldanskih urah, ko je deklica poskusila prečkati dolgo in prometno cesto, na kateri v bližini ni prehoda za pešce.

Policija je izpostavila, da je deklica nepazljivo stekla na cesto pred avtomobil znamke peugoet 308, ki jo je zadel. A 40-letna voznica ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja in je zato na kraju dogodka plačala 500 kun (67,5 evra) kazni, so dodali.

Policija ni želela odgovoriti na novinarska vprašanja o tem, s kakšno hitrostjo je peljala ministrica, ko je trčila v deklico. Na tem delu ceste je sicer hitrost omejena na 50 kilometrov na uro.

Za vsa dodatna vprašanja so novinarje napotili na tožilstvo v Vinkovcih, ki bo odločalo o morebitni kazenski ovadbi proti ministrici, ker gre za prometno nesrečo, ki je imela za posledico hudo telesno poškodbo.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bo 40-letna ministrica danes stopila pred novinarje, potem ko je od sobote z javnostjo komunicirala samo preko Facebooka in možnosti odstopa ni omenila. Zapisala je, da je obiskala deklico v bolnišnici ter da prosi Boga za njeno čim hitrejše okrevanje. Obžalovala je nesrečo in se opravičila javnosti, ker “ni pravočasno podaljšala veljavnosti vozniškega dovoljenja”.

Žalčeva (še) ni odgovorila na številna vprašanja, med drugim o tem, kdaj ji je poteklo vozniško dovoljenje, in ali se zaveda, da je kršila zakon, ker je vozila avtomobil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. O nesreči so bili tiho tudi na ministrstvu za regionalni razvoj in sklade EU, ki ga vodi.

Po nesreči so se neuradno oglasili iz hrvaške vlade z navedbo, da se takšna nesreča lahko pripeti vsakomur ter da je ministrica nemudoma plačala kazen, ki ni neposredno povezana z nesrečo.

Koalicijski partnerji HDZ v vladi naj bi se tudi strinjali, da hrvaški premier Andrej Plenković in ministrica Žalčeva ocenita, ali lahko ostane na ministrskem položaju kljub nesreči in dejstvu, da ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja.

Dogodke je komentirala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je ocenila, da gre za “vprašanje moralne in etične odgovornosti uradnice in državljanke”. V opoziciji soglašajo, da bi ministrica morala odstopiti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen