Guaido za soboto pozval k novim protivladnim protestom

0

Samooklicani predsednik Venezuele Juan Guaido je v sredo znova pozval k protestom proti vladi. Kot je dejal, naj na njih ljudje v soboto po vsej državi zahtevajo odhod predsednika Nicolasa Madura. Ob tem je tudi vojsko ponovno povabil, naj stopi na stran opozicije.

“Vojaki, opravite svojo nalogo,” je Guaido pozval vojake. “Ne želimo upora, želimo svobodne volitve,” je vodja opozicije, ki ga je za predsednika priznalo približno 50 držav, dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Retoriko proti Maduro je medtem znova zaostril tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je v Beli hiši v sredo sprejel Guaidojevo soprogo Fabiano Rosales in jo ob tem označil za prvo damo Venezuele. Po besedah Trumpa, ki Madura že nekaj časa ne priznava več za venezuelskega predsednika, v Venezueli nič ne deluje. Pri tem je naštel upad izvoza nafte ter izpade dobave vode in elektrike.

Trump je na srečanju z Guaidojevo soprogo tudi zahteval od Rusije, naj takoj umakne svoje sile iz Venezuele. To zahtevo je Moskva že zavrnila. “Trump se sedaj vpleta v dvostranske zadeve dveh suverenih držav,” je izjavil predsednik odbora za zunanjo politiko v zgornjem domu ruskega parlamenta Konstantin Kosačev.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je medtem v sredo ocenil, da bi lahko iz Venezuele pobegnilo še dva milijona ljudi, ki bodo skušali zatočišče poiskati v sosednjih državah. Ta množica bi se tako pridružila trem milijonom Venezuelcev, ki so v zadnjih letih zaradi gospodarske in politične krize že zapustiti domovino.

Venezuela je sicer tudi večino tega tedna brez elektrike, kar je dodaten pokazatelj zloma infrastrukture v obubožani državi. Madurov minister za informiranje Jorge Rodriguez je krivdo za izpad elektrike prek Twitterja pripisal terorističnemu napadu. V njem je sporočil tudi, da bodo imel delavci in šolarji danes še en dela oz. šole prost dan, medtem pa bodo skušali pristojni popraviti omrežje. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen