Dr. Milan Zver: Verjamem, da do glasovanja glede izključitve Fidesza iz ELS ne bo prišlo

1

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Evropski utrip, ki jo vodi Boris Cipot. V oddaji je poslanec spregovoril o aktualnih dogajanjih v zvezi z Brexitom, pa tudi o dogodkih povezanih z Evropsko ljudsko stranko. Poslanci Evropskega parlamenta so namreč ta teden v francoskem Strasbourgu na prvem marčevskem plenarnem zasedanju spregovorili o nekaterih zunanjepolitičnih  in varnostnih temah – o kibernetski grožnji, napetih odnosih z Rusijo, seveda pa niso mogli mimo razvoja dogodkov v zvezi z Brexitom.

Evropski poslanec je v zvezi z Brexitom spomnil, da so poslanke in poslanci britanske zbornice v tem tednu izglasovali, da ne podpirajo ločitvenega sporazuma, pa tudi, da ne želijo neurejenega izstopa Velike Britanije iz Evropske unije. »Pričakujemo, da bodo v prihodnjih dneh povedali, kaj pa je tisto, kar si želijo,« je dejal dr. Milan Zver in ob tem spomnil, da je Evropska unija v pogajanjih pripravila urejen ločitveni sporazum, ki  zagotavlja, da ne Britanci in ne Evropejci zaradi ločitvenega procesa ne bi utrpeli veliko osebne škode. »Ob tem smo dosegli tudi, da ne bi trpele človekove pravice in svoboščine,« je povedal poslanec.  Toda, kot kaže britanska  politika glede vprašanja Brexita ni najbolj enotna in tudi britanska premierka Theresa May glede ločitvenega sporazuma težko najde večino v parlamentu. »Britanski parlament bo moral sprejeti konkretno odločitev, če hoče ujeti zadnji vlak,  in ta je zadnjega marca letošnjega leta,«  je opozoril evropski poslanec in izrazil prepričanje, da se bo rešitev glede Brexita našla ter da bo »prevladal  razum med britansko politiko in voditelji najpomembnejših političnih strank na Otoku in da se bo sprejel sklep, ki bo najmanj boleč za britanske državljane in Evropejce.«

Dr. Milan Zver je ob tem izrazil tudi mnenje, da bi  britanska politika morala stopiti skupaj in sprejeti že doseženi sporazum. »Vse ostalo vodi v dodatno negotovost,« je prepričan evropski poslanec, ki je obenem še izpostavil, da si nekateri želijo podaljšati datum za izstop, kar je možno le do 23.5. »Če pa ne bo dogovora niti do takrat, bo mogoč le trd pristanek,« je povedal dr. Zver.

V tem tednu se je sestala tudi politična skupina Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu in spregovorila o zahtevah glede izločitve Fidesz iz ELS. Dr. Zver je povedal, da je sam že pred sestankom dal jasno vedeti, da ta razprava ne poteka v najbolj primernem trenutku in da so pravzaprav vse stranke doslej že večkrat pojasnile  svoja stališča v zvezi s tem vprašanjem. »Spor Junkcer – Orban ne more biti predmet razprave za politično skupino, niti tega vprašanja ne bi smeli navezovati na našega spitzenkandidata Manfreda Webra. Menim, da je to vprašanje za predsednika stranke  Josepha Daula in generalnega sekretarja stranke Antonia Lopez Isturiza,« je poudaril evropski poslanec. Ob tem je izrazil prepričanje, da se bo ta spor razrešil pred politično skupščino in da do glasovanja o izključitvi Fidesza iz ELS ne bo prišlo. »Če pa do glasovanja pride, bo narejena velika škoda ELS in to tik pred volitvami,« je prepričan dr. Zver, ki je prepričan tudi, da bi se stranka v tem trenutku morala 100% posvetiti evropskim volitvam. »ELS je najmočnejša politična sila že več kot dve desetletji, odgovorni smo do volivcev in ne smemo si privoščiti, da se stranka tik pred volitvami deli, cepi,« je še povedal evropski poslanec, ki je ponovno spomnil, da je takšna cepitev ali razdor spodbujena od zunaj, zlasti od S&D in liberalcev, tem političnim silam pa pomagajo tudi nekatere manjše stranke iz Beneluksa in Skandinavije. »Te stranke so manjše, ampak toliko bolj glasne,« je še dejal  dr. Zver.

V tem tednu sta se v Budimpešti srečala tudi Manfred Weber in Viktor Orban, o čemer  so veliko pisali slovenski mediji, ki so navajali, da oba omenjena nista zbližala stališč glede aktualnega spora. Toda dr. Zver je pojasnil, da je bil sestanek med Webrom in Orbanom konstruktiven in uspešen ter da se spor razrešuje. »Predsednik vlade Orban je v stiku s predsedniki strank, ki so predlagali njegovo izključitev in jim tudi razlaga situacijo, obenem pa je tudi izpolnil je pogoje, ki mu jih je postavil Manfred Weber,« je povedal evropski poslanec, ki je tudi v luči teh dejanj prepričan, da v prihodnje ne bi smelo priti do izključitve Fidesza. Ob tem je spomnil, da si tudi predsednik SDS Janez Janša močno prizadeva za razrešitev spora. »Janez Janša je  močno vključen v to, da pride do razrešitve konflikta. Bil je posrednik med Brusljem in Budimpešto in to vlogo je dobro opravil,« je povedal dr. Zver ter še izrazil upanje, da bo tudi predsednik stranke Daul na skupščini 20. marca ravnal razumno in da do glasovanja o izključitvi Fidesza ne bo prišlo.

Video si lahko ogledate tukaj.

Število komentarjev: 1
  1. re gornjemu pravi

    Neverjetno, kako je Zver “naenkrat oživel”. Prej pa cela leta ni bilo od njega niti prdca. Ja, volitve marsikaj pomenijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen