Dr. Milan Zver: Na področju migracij Orban vodi pravilno politiko

0

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v pogovoru za Nova24TV komentiral aktualno dogajanje v Evropski ljudski stranki (ELS), povezano s pritiski nekaterih članic stranke, da bi bilo treba Fidesz Viktorja Orbana iz ELS izključiti.

Dr. Milan Zver je opozoril na včerajšnje srečanje med Manfredom Webrom in Viktorjem Orbanom ter na to, da potekajo intenzivni pogovori v okviru Evropske ljudske stranke o aktualnih dogajanjih. Tudi predsednik SDS Janez Janša  je v stalnem stiku tako z Webrom kot Orbanom in skušajo zagato, do katere je prišlo, aktivno rešiti. »Janez Janša, predsednik SDS, je neformalni posrednik med Webrom in Orbanom, veliko sestankov ima z obema, in iščejo rešitve, zato da Evropska ljudska stranka na evropske volitve ne bi šla razdeljena. Ker predsednik SDS uživa visok ugled tako na eni kot drugi strani, sem prepričan, da bomo do 20.3., ko bo v Bruslju potekala skupščina stranke, našli ustrezno rešitev,« je povedal evropski poslanec. Tudi sicer je dejal, da se v tujih medijih pojavljajo nekatere konkretne rešitve, kako naj bi se spor, ki je v stranki nastal, razreševal. »Predlagali so svet modrecev, ki bi posredoval na obeh straneh in poiskal kompromis. Viktor Orban je sicer že večkrat dejal, da je za kompromise in tudi, da je ob konfliktih kompromise treba najti. Prepričan sem, da če bosta obe strani stopili korak nazaj, bomo dober kompromis našli tudi v tem primeru in da bomo na volitve odšli enotni v novo zmago Evropske ljudske stranke,« je dejal dr. Zver.

Ob tem je evropski poslanec tudi povedal, da je ELS zelo velika stranka ter da je povsem normalno, da se v tako velikih strankah pojavljajo razlike v pogledih na nekatere stvari. »Napetosti v okviru ELS so se pojavile že pred leti. Leve frakcije, to so stranke iz Beneluksa, pa tudi iz skandinavskih držav, Orbana in Fidesz pogosto napadajo. Nikoli ni bilo obratno, da bi Viktor Orban in Fidesz napadali te stranke. Doslej smo vedno uspeli najti rešitev glede teh sporov. Tudi na kongresu v Helsinkih smo se dogovorili, da ne bomo odpirali vprašanj, ki lahko privedejo do novih napetosti, a se prav te stranke iz Beneluksa in skandinavskih držav tega dogovora niso držale. Nekatere stranke iz ELS žal izvršujejo platformo oziroma agendo S&D in liberalcev,« je ob tem poudaril dr. Milan Zver.

Poslanec je izrazil mnenje, da je ravno Orbanova uspešna politika v primeru migracij glavni razlog za aktualne napetosti v okviru stranke, kajti nekatere  stranke imajo drugačne poglede na reševanje tega problema. »Ta konflikt pa je spodbujen tudi od zunaj, od Sorosa in leve politike,« je povedal dr. Zver. Eden od razlogov za aktualni konflikt pa je po poslančevem mnenju tudi ta, da so v Luksemburgu v stranki dobili novo vodstvo. »A kar se tiče migracij, je imel Orban zagotovo prav. Reševanje vprašanja migracij je bolj pomembno kot vsakršna strankarska disciplina, kajti gre za vprašanje identitete in prihodnosti EU. In sam mislim, da bo Evropska ljudska stranka z Orbanovimi stališči lahko preživela,« je še poudaril evropski poslanec.

Ob tem je dr. Zver izrazil tudi prepričanje, da je v sporu Juncker – Orban madžarski premier zagotovo žrtev. »Juncker je že prej obrnil hrbet ELS, ko v nekem intervjuju za francoski časopis ni hotel povedati, koga bo podprl kot sptizenkandidata za predsednika Evropske komisije. To je bil hud udarec za enotnost ELS. Naslednji udarec pa je namenil Orbanu,« je spomnil evropski poslanec, ki je obenem tudi dejal, da plakati s podobo Junckerja v Budimpešti niso »nič groznega«. »Gre za sliko Sorosa in Junckerja in plakati govorijo, da imajo Madžari pravico vedeti, kaj se dogaja v Bruslju. Ne gre za nobeno žalitev, pa vendar je Juncker to obesil na velik zvon in začel napadati Orbana. Mislim, da so bili plakati zgolj povod za konflikt ter da so vzroki globlji,« je še dejal evropski poslanec.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen