Dr. Milan Zver: Ko je našo državo vodila SDS, smo imeli zlato dobo

4

Evropski poslanec dr. Milan Zver je kot gost sodeloval na 12. Pučnikovem simpoziju, ki ga je organiziral Inštitut dr. Jožeta Pučnika v sodelovanju s fundacijo Konrad Adenauer Stiftung ter občino Slovenska Bistrica. Na Pučnikovem simpoziju so udeleženci spregovorili o pomembnih mejnikih slovenske politične pomladi, od katere letos mineva že 30 let.

Osrednji del Pučnikovega simpozija je tako predstavljala okrogla miza, na katerem sta dr. Milan Zver in predsednik SDS Janez Janša spregovorila o njunih knjigah, ki sta jih nedavno izdala.  Janez Janša je tako spregovoril o sistemu prvorazrednih, ki je pravzaprav sistem za lažno elito, dr. Milan Zver pa o 30 letih zvestobe Sloveniji, pri čemer gre za istoimensko knjigo, ki je bila izdana ob 30. obletnici Slovenske demokratske stranke. Okroglo mizo je povezoval namestnik odgovornega urednika tednika Demokracija Metod Berlec.

Evropski poslanec je pojasnil, da v njegovi novi knjigi skuša čim bolj opisati začetke demokracije v Sloveniji in nenazadnje tudi celotno zgodovino stranke v 30 letih. »Knjigi sem poskušal dodati živo zgodbo, ki sem jo tudi sam doživel v zadnjih 30 letih« je dejal in dodal, da se je zelo poglobil v sam razvoj stranke, pa tudi v dogodke, ki smo jih v državi v vsem tem času doživeli. Opisal je začetke stranke, pa tudi dogajanja v Demosu ob osamosvojitvi ter nekaj let po njej in nanizal vzroke, ki so vodili v razpad Demosa. Kot pomemben zgodovinski mejnik je izpostavil afero Depala vas, ki je izbruhnila leta 1994 in zaradi katere je bil s funkcije ministra za obrambo razrešen tedanji minister Janez Janša in zaradi česar je nato prišlo tudi do rekonstrukcije Drnovškove vlade.

Evropski poslanec je nekaj besed namenil zmagi in mandatnemu obdobju med leti 2004 – 2008, ki je bil »veličasten«. »Sprejetih je bilo veliko reform, zrastle so plače, pokojnine, povečala se je tudi rodnost. Takrat je bila za Slovenijo zlata doba. Imeli smo ustrezno družinsko politiko, Slovenija je bila mednarodno priznana, uspešna tako na evropski kot svetovni ravni, vodili smo OVSE, EU, …« je uspehe in napredek naše države, pa tudi SDS, našteval podpredsednik stranke. Spomnil je na afero Patria, ki je bila sproducirana leta 2008 in bila k nam uvožena s Finske, s pomočjo slovenskih akterjev in ki je zadnjih deset let oblikovala slovenski politični prostor. »Pred vsakimi volitvami se je zgodila ena stopnja naprej v tem procesu in aferi,« je spomnil poslanec. Nato se je dotaknil tudi leta 2014, za katerega je marsikdo mislil, da bo pomenil konec stranke SDS in da so stranko »spravili na kolena«. »Knjigo zaključujem optimistično. Poglejte nas danes, zmagali smo na lanskoletnih državnozborskih volitvah. Verjamem, da se bo zgodba o uspehu nadaljevala tudi na majskih evropskih volitvah«, je svoje misli strnil dr. Zver.

Evropski poslanec je na krogli mizi komentiral tudi prihajajoče evropske volitve in spregovoril o novonastalih strankah v slovenskem prostoru. »Želel bi si, da EU obstane, kajti Slovenci še nikoli nismo živeli v tako dobrih pogojih, v katerih smo danes,« je dejal dr. Zver in dodal, da bi si želel, da bi v Evropski parlament bilo izvoljenih tudi manj radikalnih poslancev. Evropski poslanec tudi odklanja pretiran centralizem, kjer bi o vseh stvareh odločalo v Bruslju. Pri tem je spomnil, da smo podobno zgodbo Slovenci že doživeli z Beogradom. Kar se tiče novonastalih strank pa je dr. Milan Zver  dejal, da se bo s stranko LMŠ prav gotovo zgodilo podobno kot s SMC, kajti »politične stranke morajo imeti program, predanost vrednotam in zavezam. Morajo biti dobro vodene. Pri nas se politične stranke pojavljajo kot kometi na nebu, imajo močno medijsko podporo in del volilnega telesa jim nasede, jih voli.« Dodal je, da ljudje kmalu nato spoznajo, da novi obrazi niso sposobni, kar predstavlja resen problem. »Znajo pa dobro zadolževati državo, samo v zadnjih 10 letih so leve koalicije močno zadolžile bodoče slovenske generacije,« je opozoril evropski poslanec.

Po okrogli mizi je sledila podelitev Pučnikove plakete za prispevek k demokraciji v Sloveniji, ki jo je letos posthumno prejel prof. Justin Stanovnik, nato pa še podelitev potrdil o uspešnem zaključku Akademije dr. Jožeta Pučnika.

Št. komentarjev: 4
 1. Narim pravi

  Nisem vedel da ima Zver tak smisel za humor.

 2. pubec pravi

  Zlato dobo? Morda jo je imel on, pardon jo še vedno ima!

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Potem pa so prišli amerji in ukradli zlato. Kot v Iraku, Libiji, in Siriji…
  boditevcvetju

 4. bruh pravi

  naši post-komunistični rdeči mafijski pra sci in svi nje se ne bodo strinjali…najboljše obdobje za ta naš levičarski smrdči gn oj je bilo takrat ko so lahko nemoteno divje klali in pobijali moteče drugače misleče…ajd….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen