Bo spet “čist kot solza”? V zadevi Gratel sklepne besede in morda tudi izrek sodbe Zoranu Jankoviću.

5

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo po napovedih danes končalo sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki je v zadevi Gratel obtožen kaznivega dejanja prejemanja podkupnine. Po besedah sodnice Vladislave Lunder bosta s sklepnimi besedami najprej nastopila tožilka Blanka Žgajner in odvetnik Janez Koščak, morda bo že danes znana tudi sodba.

Sojenje se je začelo novembra lani, doslej pa je sodišče predelalo že vsa predlagana dokazna gradiva. V ospredje sojenja je sicer postavljena domnevno sporna donacija gradbenega podjetja Gratel Ljubljanskemu gradu.

Gratel, ki je pred več kot desetimi letu v Ljubljani za telekomunikacijsko družbo T2 gradil optično omrežje, je Ljubljanskemu gradu plačal 500.000 evrov donacije zaradi škode, ki naj bi jo občini povzročil z gradnjo. Tožilka Blanka Žgajnar pa je prepričana, da je šlo za podkupnino, da je družba lahko nadaljevala z delom, potem ko jim je občina preklicala dovoljenje za delo.

Ljubljanski župan je vse očitke zanikal in v svojem zagovoru ocenil, da je tožilka pregon zoper njega sprožila, ker ga ne mara. V svoj zagovor je še izpostavil, da je bila odškodnina oz. donacija Mestni občini Ljubljana nižja od tiste, ki jo je Gratel plačal na primer Mestni občini Kranj za enaka dela polaganja optike in da so do dogovora o odškodnini prišli v pogajanjih.

To sicer ni prvo sojenje Jankoviću. Ljubljansko višje sodišče je namreč aprila 2017 Jankovića pravnomočno oprostilo obtožb o zlorabi položaja v zadevi Niš, ko je bil še predsednik uprave družbe Mercator. Poleg tega je konec lanskega leta na ljubljanskem okrožnem sodišču steklo tudi sojenje v zadevi Stožice, ki se bo po napovedih nadaljevalo v drugi polovici leta.

Pripis: Okrožno sodišče v Ljubljani je ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi Gratel danes oprostilo obtožbe o prejemanju podkupnine. Sodnica Vladislava Lunder je ob izreku sodbe ocenila, da dokazni postopek ni potrdil očitkov iz obtožbe tožilstva, da bi zahteval podkupnino, temu pa tekom sojenja ni pritrdila tudi nobena od zaslišanih prič.

“Nobena od zaslišanih prič ni potrdila očitkov, da bi Janković pridobitev dovoljenja pogojeval z izplačilom odškodnine,” je dejala. Težave pri izvajanju del, v okviru katerih je Gratel za T2 gradil optično omrežje, so se, tako sodnica, začele že, precej preden je Janković prevzel vodenje ljubljanske občine. To po njenih besedah ne izhaja le iz zaslišanja prič, temveč tudi prebranih listinskih dokazov.

Sodba še ni pravnomočna, pričakovati je pritožbo tožilstva. Tožilka Blanka Žgajnar je za Jankovića sicer predlagala tri leta zaporne kazni in 50.000 evrov denarne kazni. Predlagala je tudi, da Mestna občina Ljubljana vrne 250.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Po njenih besedah je s pozicije župana imel moč, da je predstavnike Gratela, ki je za telekomunikacijsko družbo T2 gradil optično omrežje, prisili v plačilo donacije v višini 500.000 evrov Ljubljanskemu gradu. Ko so to storili, jim je omogočil nadaljevanje del. “Donacije niso prepovedane, če so prostovoljne,” je dopoldne ocenila tožilka. Žgajnarjeva pa je prepričana, da je šlo za podkupnino, da je družba lahko nadaljevala z delom, potem ko ji je občina preklicala dovoljenje za delo.

Št. komentarjev: 5
 1. mirror pravi

  Zakaj in čemu bi Gratel plačal MOL-u 500.000 evrov? Kako si lahko to podjetje privošči tak velik strošek, če ne za ugodnosti pri poslu? Teh 500.000 evrov je Gratel prištel v končno ceno projekta, ki je zaradi tega višji, plačali so občani, denar pa je pobral sam MOL. Krivosodje na kvadrat!

 2. bruh pravi

  a imate res kakšen dvom?..bodimo resni, vsi vemo kako deluje kučanovo spolitizirano sodstvo…ajd..

 3. raft pravi

  Okoli čobana je ena sama predstava za butaste Slovence. Zakaj je ( dežurna tožilka za čobanove lopovščine ) ga. Blanka Žgajnar po vsakem neuspehu tako neprizadeta? Zakaj mi deluje tako medlo in nekako tako, kot vojak, ki vrže puško v koruzo?

 4. mirror pravi

  Tožilka je plačana, da izgubi tožbo. Samo ta razlaga je mogoča. Vsa dela in projekti, ki so izvedeni v Ljubljani so dražji zaradi donacij MOL-u. Ljubljančani zato za vse plačujejo več. Donacije je podkupnina, ki jo prejme MOL, politične točke pa pobira župan, ki se s tem hvali kaj vse je naredil na Ljubljano. Je, z denarjem Ljubljančanov, ki jih skubi na vsakem koraku. Je pa zelo žalostno, da podjetje ne more dobiti posla, če ne plača donacije, pa če župan kar naprej trdi, da je prostovoljna. To ni res, to je izsiljevanje, ki bi ga moralo sodstvo prepoznati. Zakaj bi podjetje dajalo donacijo iz dobička MOL-U, če ne zaradi posla. Seveda podjetje to dodatno zaračuna. Župan je veliko naredil, vendar precej dražje kot je normalna cena. Tudi zaradi donacij.

 5. bruh pravi

  ajd….kot napovedano….nič novega…kučanovo svin jsko smrdeče spolitizirano sodstvo pač deluje VEDNO zelo predvidljivo: tolči po drugače mislečih in ščiti komunajzerske zloćinske ali mafijske rdeče pra sce in svi nje….in torej nič novega…ajd

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen