Vlada v DZ vložila zakon o ratifikaciji protokola o pristopu Severne Makedonije v Nato

0

Vlada je danes na seji določila besedilo predloga zakona o ratifikaciji protokola k severnoatlantski pogodbi o pristopu Republike Severne Makedonije in ga predložila državnemu zboru. Protokol, s katerim je Makedonija po spremembi imena sedaj korak bližje članstvu v Natu, so v sredo v Bruslju podpisali veleposlaniki članic zavezništva.

Kot so danes zapisali na vladi, ima Zahodni Balkan strateški pomen za varnost Slovenije, Nata in Evropske unije. Evroatlantska širitev na Zahodni Balkan ostaja eden ključnih spodbujevalcev napredka v regiji in zagotavlja njeno stabilnost, navajajo v vladnem uradu za komuniciranje.

Makedonija in Grčija sta 12. junija lani sklenili prespanski sporazum o imenu Makedonije, po katerem ga bo spremenila v Republika Severna Makedonija, kar je državi odprlo pot za vabilo za članstvo. Na lanskem julijskem vrhu so zaveznice Makedonijo povabile, da začne pristopne pogovore za članstvo. Ti so se zaključili, ko so bili izpolnjeni vsi predpisani pogoji in procesi, ki jih določa prespanski sporazum.

To je bil pomemben premik na poti nadaljnje širitve Nata, k čemur je s svojimi prizadevanji močno prispevala tudi Slovenija, so danes še poudarili na vladi.

Predsednik zunanjepolitičnega odbora državnega zbora Matjaž Nemec je potem danes za ponedeljek že sklical nujno sejo odbora, na kateri bodo obravnavali omenjeni protokol. To nakazuje, da bo Slovenija protokol o pristopu Makedonije v Nato ratificirala kar najhitreje.

V Slovenijo sicer v ponedeljek prihaja predsednik makedonskega parlamenta Talat Xhaferi. Sešel se bo z gostiteljem, predsednikom DZ Dejanom Židanom, pa tudi s predsednikom države in vlade, Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem, kasneje pa še z zunanjim ministrom Mirom Cerarjem. V torek bo Xhaferi nagovoril poslance DZ.

Na vladi so danes še spomnili, da je postopek vključevanja držav v Nato sestavljen iz več faz, ki se prične s povabilom zavezništva na pristopne pogovore. V skladu z odločitvijo na lanskem vrhu Nata je bil pripravljen načrt za izvedbo pristopnih pogovorov, na osnovi katerega je generalni sekretar Nata makedonskemu zunanjemu ministru posredoval pismo z vabilom za uradni začetek pristopnih pogovorov.

Po sprejetju ustavnih sprememb v makedonskem parlamentu in ratifikaciji prespanskega sporazuma v Grčiji in Makedoniji je Severnoatlantski svet potrdil osnutek besedila protokola o pristopu. Pristopni protokol so v sredo podpisali stalni predstavniki pri zvezi Nato, med njimi slovenski stalni predstavnik Jelko Kacin.

V skladu s svojim drugim členom protokol začne veljati, ko vsaka pogodbenica Severnoatlantske pogodbe uradno obvesti vlado ZDA, da ga je sprejela. Ta nato obvesti vse pogodbenice Severnoatlantske pogodbe o datumu prejema vsakega takega uradnega obvestila in datumu začetka veljavnosti tega protokola.

Kot prva država naj bi sicer protokol po poročanju tujih tiskovnih agencij ratificirala Grčija. V petek naj bi o ratifikaciji glasoval grški parlament. Zaradi spora o imenu so Atene več kot desetletje ovirale napredovanje Skopja na poti v EU in Nato. Makedonija je za vstop v zavezništvo pogoje izpolnjevala že leta 2008. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen