Velike težave za SMC: Na direkciji za infrastrukturo obsežne hišne preiskave zaradi makete drugega tira, ki je stala 133.590 evrov!

5

Na direkciji za infrastrukturo v Ljubljani in Mariboru danes potekajo hišne preiskave. Kriminalisti preiskujejo posle v zvezi z javnim naročilom izdelavo makete drugega tira. Ta je stala 133.590 evrov, po valu ogorčenja je direkcija od pogodbe za njeno izdelavo odstopila.

Na ljubljanski policijski upravi so v sporočilu za javnost zapisali le, da ljubljanski kriminalisti na območju ljubljanske in mariborske policijske uprave izvajajo aktivnosti zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete. Preiskave potekajo na podlagi izdane odredbe ljubljanskega okrožnega sodišča, predkazenski postopek pa usmerja okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Naknadno so sporočili, da so pod drobnogled vzeli sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Osumljene so štiri fizične osebe, nihče ni pridržan. Pri preiskovalnih aktivnostih sodeluje 25 kriminalistov.

Na direkciji za infrastrukturo pa so potrdili, da pri njih poteka hišna preiskava, v okviru katere zaposleni sodelujejo in podajajo dodatne informacije oziroma predajajo dodatna gradiva v zvezi z izvedbo javnega naročila za izdelavo makete drugega tira Divača-Koper.

Maketa je val razburjenja povzročila, ko so v javnost najprej prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Na razpis direkcije za infrastrukturo sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, pozneje pa se je izkazalo, da je podjetje RPS zmagovalčev podizvajalec.

Direkcija RS za infrastrukturo je od pogodbe odstopila, saj izbrani izvajalec ni prijavil podizvajalca. Prvi mož direkcije Damir Topolko je takrat še pojasnil, da je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete prišlo do napake. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule “niso bile ustrezno korigirane”.

Direkcija je Agenciji za varstvo konkurence naročila, naj preveri, ali so bila ravnanja obeh ponudnikov pri javnem naročilu za izdelavo makete drugega tira skladna s predpisi. A je ta maja lani sporočila, da ne bo uvedla nadzorstvenega postopka, saj je ugotovila, da je do sodelovanja med izbranim ponudnikom in neizbranim ponudnikom prišlo šele po pravnomočnosti odločitve o oddaji naročila.

Da ne pozna podrobnosti preiskav, je novinarjem v državnem zboru danes povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Policija je o njih ni obvestila, niti pa to ni naloga policistov, je dodala.

“Lahko zatrdim, da odkar naša stranka in sama vodim to ministrstvo, stvari peljemo maksimalno transparentno, tudi projekt Divača-Koper smo popolnoma odprli za javnost in razkrili vse podatke, ki so bili pred tem zakriti,” je dejala Bratuškova. Zagotovila je, da so kriminalistom na voljo vsi podatki, s katerimi razpolagajo v njenem kabinetu in ona sama, če bi jih želeli.

Na koga je preiskava usmerjena, Bratuškova ne ve. Zato tudi še noče napovedovati, ali bo moral oditi Topolko. Doslej je, kot je povedala, naredila “vse zamenjave, o katerih sem razmišljala”, natančneje je zamenjala direktorja direktorata za letalstvo in pomorstvo. “Ostalo pa, ko bo čas,” je dodala.

Sama sicer o izdelavi makete ne razmišlja, ne ve pa niti, kje se nahaja stara sporna maketa. “Nisem je niti videla niti spraševala, kje je in kako je. Mi je bilo pa zagotovljeno, da zanjo ni bil porabljen niti evro davkoplačevalskega denarja,” je še povedala.

Novinar Bojan Požar pa je danes dogajanje pokomentiral tako: “Če to drži, in so preiskave poštene, potem sta v težavah tudi (predvsem) sedanji minister za okolje in nekdanja piarovka Nataša Pelko. Namreč, mora samo ta pravo elektronsko pošto zaplenit, in to je to…”

Št. komentarjev: 5
 1. denis pravi

  In to je ta velika moralnost in etičnost, ki jo je razglašal “velecenjeni” dr. Cerar? Sramota na kvadrat!

 2. Urednistvo pravi

  Navadni cmerarski lopovi!

 3. bruh pravi

  joj naivneži…rdeča mafija je v kućanistanu nedotakljiva….nič ne bo….

 4. raft pravi

  Denis pravi Pred 6 ur
  In to je ta velika moralnost in etičnost, ki jo je razglašal “velecenjeni” dr. Cerar? Sramota na kvadrat
  —————————
  Kuharja Roter in pa tista mala kur-ba iz Murgelj, imata takih rdečih velecenjenih barab še kar nekaj na zalogi.

 5. raft pravi

  Odziv na članek v Reporterju: Pranečak tigrovca Ferda Bidovca zahteva odpoklic slovenskega veleposlanika v Rimu Bogdana Benka
  ————————————
  Je-bi se še ti pranečak. Dokler ne uspeš odstraniti iz kamna narejen napis največjega morilca Slovencev, drži hinavski go-bec zaptr!!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen