V Španiji se začenja sojenje nekdanjim katalonskim voditeljem

0

V Španiji se bo danes začelo sojenje 12 nekdanjim političnim in civilnodružbenim voditeljem Katalonije zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve te pokrajine od Španije.

Špansko tožilstvo za obdolžence zahteva zaporne kazni v višini od sedem do 25 let, najvišjo za nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, ki je obtožen upora in zlorabe javnih sredstev.

Ključno vprašanje v sodnem postopku bo, ali so zagovorniki neodvisnosti pri poskusu odcepitve uporabili nasilje. Tožilstvo trdi, da so ga, medtem ko nekdanji katalonski voditelji zavračajo te navedbe. Trdijo da je nasilje uporabila zgolj policija, ki je skušala preprečiti referendum o neodvisnosti 1. oktobra 2017.

Sojenje bo predvidoma trajalo tri mesece. Naroki bodo potekali vsak teden od torka do četrtka, prvih šest bo namenjenih predstavitvi obrambe in zaslišanju obdolženih.

Med “več sto pričami” bodo zaslišali tudi nekdanjega španskega premierja Mariana Rajoya, ki je bil na položaju v času referenduma. Zaslišali bodo še nekdanjega katalonskega predsednika Arturja Masa in županjo Barcelone Ado Colau.

Podporniki neodvisnosti za danes napovedujejo protest v podporo obdolženim, številne aktivnosti pa bodo organizirali tudi v času sojenja.

Katalonskim voditeljem bodo sodili zaradi njihove vloge pri razpisu referenduma o katalonski neodvisnosti, ki je kljub prepovedi španskih sodišč potekal 1. oktobra 2017. Katalonski regionalni parlament je nato 27. oktobra istega leta potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen