V komisiji DZ za Slovence v zamejstvu in po svetu nezadovoljni z rebalansom proračuna, ki jim je sredstva povečal v višini enega vladnega avtomobila!?

2

Komisija DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu se je danes seznanila s predlogom rebalansa proračuna za leto 2019 na postavki pristojnega vladnega urada, ki glede na sprejeti proračun predvideva za malo več kot 25.000 evrov več. Člani komisije z zvišanjem niso zadovoljni in opozarjajo, da skrb za Slovence zunaj meja določa tudi ustava.

Potem ko je predlog rebalansa v splošnem pojasnil Rok Jesih z ministrstva za finance, je del, ki se nanaša na urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, predstavil minister Peter Jožef Česnik.

Kot je dejal, je za urad v rebalansu proračuna predvidenih 8,63 milijona evrov, kar je okoli 25.744 evrov več kot v osnovnem proračunu, torej gre za 0,29-odstotno zvišanje sredstev. Glede na lansko leto pa je urad dobil celo 1906 evrov manj.

Za dejavnost Slovencev v zamejstvu bo urad namenil 6,382 milijona evrov, ki jih bo namenil za programe in projekte zamejskih institucij, nagradni natečaj za diplomska, magistrska in diplomska dela in druge dejavnosti, je pojasnil Česnik.

Za dejavnost Slovencev po svetu pa je predvidenih 1.294.500 evrov. Glavnina sredstev bo po besedah ministra namenjena za programe in projekte, udeležbo na tečajih slovenskega jezika, udeležbo na seminarjih iz slovenskega jezika in drugo.

“To še zdaleč ni dovolj,” je poudaril Česnik. “5. člen ustave nam določa, da moramo skrbeti za diasporo in to pomeni, da moramo vanjo tudi investirati,” je pojasnil.

Predvideni denar po besedah ministra zadostuje le za plače. “S sredstvi, ki jih imamo, bomo cepetali na mestu, bomo obratovali,” a težava bodo nepričakovani dogodki. Želi, da bi dobili na voljo sredstva ob nepričakovanih dogodkih, kot bi bil recimo požar v katerem od zamejskih vrtcev.

Predlagal je, da bi vseh 15 ministrstev uradu dalo po 25.000 evrov. Na ta način bi urad po njegovih besedah dobil zadosti denarja za vse načrtovane projekte, to je okoli 375.000 evrov.

Minister si tudi želi boljše medresorsko povezovanje in vpeljavo štipendijskih shem.

Člani komisije so bili v razpravi kritični, ker so vsa ministrstva z rebalansom pridobila občutno več sredstev kot urad.

Glede na to se Samo Bevk (SD), kot je dejal, ne more znebiti občutka, da “so šli mimo ustave”. Predlagal je, da bi sredstva poiskali v rezervi vlade, kot se je že dogajalo v preteklosti.

Branko Simonovič (DeSUS) se je s tem strinjal in predlagal, da se naredi predlog aktivnosti, ki bi jih financirali iz proračunske rezerve.

Poslanci iz vrst opozicijske SDS so bili kritični, češ da je več denarja namenjenega za migrante, ki so prišli v Slovenijo, kot za Slovence zunaj meja.

Tako je mag. Dejan Kaloh denimo dejal, da se je rebalans proračuna 2019 v postavki Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, povečal za 1.184.177 €. Pri postavki Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, pa je bilo povečanje za 25.744 €, kar je po Kalohovih besedah vrednost enega novega vladnega avta.

Predsednica komisije Ljudmila Novak (NSi) je napovedala, da bo pripravila amandmaje, a je minister Česnik dejal, da je zanje verjetno pozno, je pa še vedno mogoče dati priporočila v obliki sklepa.

Komisija bo o rebalansu pripravila mnenje, ki ga bo predstavila odboru za finance kot matičnemu delovnemu telesu. (sta/ured)

Št. komentarjev: 2
 1. Klemen pravi

  Samota od sramote! Šarec je še bolj raznarodovalen kot Cerar, vse to se jima bo vrnila kot bumerang v njune promigrantske betice…

 2. raft pravi

  Klemen pravi Pred 3 dnevi
  Samota od sramote! Šarec je še bolj raznarodovalen kot Cerar, vse to se jima bo vrnila kot bumerang v njune promigrantske betice…
  —————————-
  Lahko se mu vrne še stokrat v votlo betico, pa ne bo refleksa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen