V koaliciji previdni glede poziva k priznanju Guaidoja

1

Potem ko je v ponedeljek približno polovica članic EU že priznala Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, se v Sloveniji mnenje o tem očitno še oblikuje. Zunanji minister Miro Cerar je v torek napovedal, da bo vladi predlagal priznanje, medtem pa v SD zahtevajo razpravo o tem v DZ. V Levici vlado pozivajo, naj Guaidoja ne prizna.

Zunanji minister in vodja koalicijske SMC Cerar je v ponedeljek dejal, da bo vladi predlagal, naj Slovenija Guaidoja prizna za začasnega predsednika Venezuele z namenom, da razpiše predčasne predsedniške volitve. Končno odločitev naj bi vlada sprejela najpozneje na četrtkovi seji.

V kabinetu premierja Marjana Šarca in v njegovi stranki LMŠ danes zadeve javno ne želijo komentirati, stališče strank DeSUS in SAB pa STA še čaka.

V SD so menili, da bi morala zunanje ministrstvo in predvsem vlada “pred samostojnim zunanjepolitičnim ravnanjem Republike Slovenije, ki bi posegalo v notranje zadeve Venezuele, za to pridobiti mandat državnega zbora”. Sicer pa v stranki “obžalujejo trpljenje ljudi in napetosti v Venezueli”. Sprti strani v Venezueli so pozvali, “da se čim prej skupaj dogovorita o nadaljnjih demokratičnih korakih, ki bodo zagotovili legitimno delovanje oblasti”.

V Levici, ki podpira Šarčevo manjšinsko vlado, pa so na vlado naslovili kar pisni poziv, naj predsednika venezuelskega parlamenta Guaidoja, ki se je razglasil za začasnega predsednika, ne prizna “kot legitimnega predsednika Venezuele”.

Vlado pozivajo, da se zavzame “za demokratično in miroljubno rešitev spora, ki ga mora razrešiti suverena država sama”. Obsojajo tudi “intervencionizem in vmešavanje drugih držav v notranje zadeve” Venezuele. Da je ameriški predsednik Donald Trump pohitel s priznanjem Guaidoja, ocenjujejo kot “že večkrat videne imperialistične posege v Latinski Ameriki”. “Soočeni smo s poskusom državnega udara, za katerega obstajajo resna tveganja, da se razrase v pravo državljansko vojno,” so v pobudi vladi zapisali v Levici.

Opozorili so tudi na zadržanost Slovenije v primeru razglasitve neodvisnosti Katalonije in zapisali, da je z “nevmešavanjem v notranje zadeve suverene države stopila na stran policijske države in represije”. “V Venezueli pa smo priča ravno nasprotnemu. Gre za intervencionizem in spodbujanje državnega udara, ki bi mu Republika Slovenija dala legitimnost,” so prepričani.

Po drugi strani v opozicijski NSi priznanje Guaidoja glede na objavljena stališča predsednika Mateja Tonina podpirajo. “Slovenija bi morala Guaidoja priznati za začasnega predsednika Venezuele. Biti tiho je enako podpori Madurovi diktaturi,” je na Twitterju v ponedeljek objavil Tonin.

“Sem na strani lačnih in zatiranih Venezuelcev. V državi, polni nafte, ljudje stradajo, več milijonov jih beži iz države. Nekaj je hudo narobe z Madurovim režimom. Podpora novim volitvam in izvoljenemu predsedniku parlamenta, da jih izpelje, je pričakovana za vsakega človekoljuba,” pa je Tonin tvitnil danes.

V opozicijskih SDS in SNS uradnih stališč niso objavili. Je pa iz tvitov in retvitov predsednika SDS Janeza Janše mogoče sklepati, da priznanje Guiadoja podpira. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Torej bodo podprli 13 krvnih linij, ki obvladujejo ZDA.
    Ne sanja se jim, da je Trump amerški Gorbačov.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen