Trump in Kim prijateljsko in optimistično ob začetku vrha v Hanoju; Trump meni, da ima Severna Koreja “velikanski gospodarski potencial”

0

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta z rokovanjem začela vrh v vietnamskem Hanoju. Oba sta ob začetku srečanja izrazila optimizem, da bo njun drugi vrh uspešen.

Medtem ko sta se Trump in Kim rokovala pred v vrsto postavljenimi ameriškimi in severnokorejskimi zastavami, je ameriški predsednik izrazil pričakovanje, da bo vrh zelo uspešen. Na vprašanje, ali bo razglasil konec korejske vojne, pa je odgovoril: “Bomo videli.”

“Vaša država ima velikanski gospodarski potencial, neverjeten, neomejen,” je dejal Trump, ki je to večkrat izjavil že v preteklih dneh.

Tudi Kim je izrazil pričakovanje, da bo njun vrh prinesel pozitivne rezultate. “Prepričan sem, da bo tokrat dosežen rezultat, ki ga bodo pozdravili vsi ljudje. Potrudil se bom po svojih najboljših močeh, da se bo to zgodilo,” je dejal severnokorejski voditelj.

Srečanje je potekalo v hotelu Sofitel Legend Metropole. Po rokovanju sta se voditelja najprej za približno pol ure sešla na štiri oči, nato pa je sledila delovna večerja, na kateri so se jima pridružili člani delegacij. Med njimi so bili tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo in severnokorejski zunanji minister Ri Yong-ho. Pogovori se bodo nadaljevali v četrtek, saj sta po večerji oba voditelja šla v svoj hotel s petimi zvezdicami. Kim v hotel Melia Hanoi, Trump pa v JW Marriott Hotel Hanoi.

Kim je pohvalil Trumpa za pogumno odločitev, da je sprožil dialog med državama, njun pogovor pred večerjo pa je označil za zelo zanimivega.

“Odlično srečanje in večerja nocoj s Kim Jong-unom v Hanoju, Vietnamu. Veselim se nadaljevanja najinih pogovorov jutri,” pa je po večerji tvitnil Trump. Iz Bele hiše so sporočili, da bosta po koncu drugega dne pogovorov podpisala skupno izjavo, podrobnosti o vsebini niso razkrili.

Trump in Kim v Hanoju nadaljujeta pogovore o denuklearizaciji Korejskega polotoka, možno pa je tudi, da bosta uradno razglasila konec korejske vojne.

Trump je danes pred začetkom vrha vztrajal, da bi Severna Koreja v primeru uspešnih pogajanj o denuklearizaciji lahko postala velika gospodarska sila. Pri tem je izpostavil uspešno preoblikovanje vietnamskega gospodarstva kot zgled za Severno Korejo. Vietnam po njegovih besedah “cveti kot le redki kraji na Zemlji”.

“S Severno Korejo bi bilo enako, in to zelo hitro, če bi se denuklearizirala,” je ameriški predsednik danes objavil na Twitterju. Kot je dodal, ima Severna Koreja gospodarski potencial “kot skoraj nihče drug v zgodovini”.

Vietnam, enopartijska država in nekdanji sovražnik ZDA, je v zadnjih letih doživel hiter gospodarski napredek in ponuja vizijo, kaj bi lahko postala Severna Koreja, če bi se odprla svetu in če bi mednarodna skupnosti odpravila sankcije proti njej.

Trump mora sicer najprej “svojega prijatelja” Kima, kot ga je označil danes na Twitterju, prepričati, da se odreče svojemu jedrskemu programu. Na srečanju z vietnamskim premierjem je izrazil optimizem glede pogovorov s Kimom in dejal, da si tudi severnokorejski voditelj “želi narediti nekaj velikega”.

To je njun drugi vrh, prvič sta se srečala junija lani v Singapurju, kar je bilo sploh prvo srečanje aktualnih voditeljev sprtih držav. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen