Tajani se je v pismu opravičil tudi Cerarju in slovenskemu narodu

0

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se je v pismu slovenskemu zunanjemu ministru Miru Cerarju in slovenskemu narodu opravičil za svoje besede na nedeljski slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve fojb v Bazovici.

“Iskreno se opravičujem, tako vam kot slovenskemu narodu, če so moje besede utegnile užaliti čustva vaših sodržavljanov,” je Tajani v sredo zapisal v pismu, ki ga je zunanje ministrstvo danes objavilo na spletni strani.

“Verjemite mi, gospod minister, da resnično ni bila moja namera ustvarjati napetosti, še manj pa izražati ozemeljske pretenzije, ki jih moja država tudi sicer nima,” je poudaril. Pojasnil je, da je omemba italijanske Istre in Dalmacije zadevala istrske in dalmatinske izseljence, njihove otroke in vnuke, ki so bili v velikem številu navzoči na nedeljski slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije v Bazovici pri Trstu.

Tam je Tajani izjavil, naj “živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija”. V ponedeljek je izrazil obžalovanje, če so bile njegove izjave napačno razumljene, in dodal, da je želel posredovati sporočilo miru. V sredo pa se je po sestanku s slovenskimi in hrvaškimi evroposlanci Evropske ljudske stranke še opravičil za te izjave.

V pismu, ki ga je poslal Cerarju, je zapisal še, da je njegovo politično delovanje vedno temeljilo na vrednotah prijateljstva in bratstva ter preseganju preteklih delitev, kar je osnovni gradnik Evropske unije. “Ponovno želim izraziti svoje prijateljstvo in globoko spoštovanje do slovenskega naroda, o katerem ne gre nikoli podvomiti,” je izpostavil.

Cerar je predsedniku Evropskega parlamenta zaradi njegovih izjav v Bazovici pisal v torek, in sicer kljub ponedeljkovemu opravičilu. Pojasnil je, da tedaj ni bilo izrečeno vse, kar pričakuje sam in tudi Slovenija.

Tajani je po ministrovih besedah “kot predsednik Evropskega parlamenta, institucije, ki predstavlja državljanke in državljane unije, na slovesnosti podal izjave, ki niso ne v duhu Evropske unije ne njenih ustanovnih vrednot”. “Prav nasprotno, vaše izjave nas vračajo v čase, ko se je z nevarno retoriko v Evropi spodbujalo k sovražnostim do drugih narodov ter ustvarjalo napetosti med narodi in državami,” je dodal Cerar.

Zunanji minister se na sredino opravičilo predsednika Evropskega parlamenta še ni odzval.

Tajani se je opravičil tudi hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović in hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću. Pismi so v sredo objavili na spletnih straneh hrvaške predsednice in hrvaške vlade. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen