Švedska podaljšuje nadzor na meji do maja

1

Švedska bo zaradi varnostnih skrbi začasni nadzor na meji podaljšala do maja, je danes sporočila švedska vlada. Vlada je odločitev utemeljila s tem, da še vedno obstajajo grožnje javnemu redu in notranji varnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada v Stockholmu se je za podaljšanje nadzora odločila tudi zaradi ocen švedske varnostne policije Sapo o nevarnosti terorizma in skrbi glede izvajanja nadzora na zunanjih mejah Evropske unije, je pojasnil švedski notranji minister Mikael Damberg.

Kot utemeljitev za podaljšanje ukrepa je vlada izpostavila dejstvo, da so tudi Avstrija, Danska, Nemčija in Norveška, ki so prav tako članice schengenskega območja, nedavno podaljšale nadzor na svojih mejah.

Švedska je začasni nadzor na mejah uvedla novembra 2015, v letu, ko je država zabeležila rekordno število prošenj za azil. Takrat je v času množičnega vala beguncev v Evropi na Švedskem za azil zaprosilo 163.000 ljudi, zaradi katerih so bili preobremenjeni viri in zmogljivosti v sprejemnih centrih in lokalnih skupnostih.

V skladu s pravili lahko države članice schengenskega območja začasno uvedejo nadzor na notranjih mejah v primeru resne grožnje javnemu redu ali notranji varnosti.

Trenutno nadzor na notranjih mejah schengna izvajajo Avstrija, Nemčija, Danska, Švedska in Norveška, ki so ga uvedle leta 2015 zaradi migrantske krize, ter Francija, ki nadzor izvaja zaradi teroristične grožnje. Nadzor izvajajo že več kot tri leta, čeprav pravila predvidevajo največ dve leti. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Da nebi Švedi pobegnil v bolješ življenje. Švedsko pa prepustil musličem.
    alibabainštiridesetrazbojnikovpres
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen