Slovenski evroposlanci iz EPP različno o Tajanijevem opravičilu za izjave v Bazovici

5

Slovenski evroposlanci iz Evropske ljudske stranke (EPP), največje skupine v Evropskem parlamentu, so se različno odzvali na opravičilo predsednika parlamenta Antonia Tajanija za izjave v Bazovici, ki so razburile slovensko in hrvaško javnost. Poslanci iz vrst SDS ter Franc Bogovič opravičilo sprejemajo, Lojze Peterle pa ne.

Tajani je v nedeljo na oz. ob robu nedeljske slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Ob tem je dodal, da naj “živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija”.

Evropski poslanci iz vrst SDS Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver so v odzivu, objavljenem v ponedeljek na spletni strani SDS, zapisali, da so zaskrbljeni nad nedeljsko izjavo predsednika Evropskega parlamenta. Ob Tajanijevi izjavi o italijanski Istri pa so povzeli odziv predsednika SDS Janeza Janše, da je Istra toliko italijanska kot je Furlanija – Julijska krajina slovenska.

Zver, Tomčeva in Šulinova so v skupnem odzivu še zapisali, da so sprejeli Tajanijeva pojasnila in opravičila ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu, v katerih je zatrdil, da njegova izjava nikakor ne more biti razumljena kot nacionalistična ter dodaja, da se je vedno zavzemal za sožitje Italijanov, Hrvatov in Slovencev.

Poslanka Romana Tomc je danes za STA še menila, da so besede predsednika Evropskega parlamenta, ki se nanašajo na ozemeljsko celovitost Slovenije in Hrvaške, nesprejemljive. “Takšne nepremišljene izjave po nepotrebnem vnašajo nemir, posebej ker je to poglavje zgodovine med Italijo in Slovenijo zaključeno,” je poudarila.

V nadaljevanju Tomčeva pričakuje dodatna pojasnila in odkrit pogovor tudi na ravni politične skupine EPP.

Na sestankih politične skupine EPP so v ponedeljek in danes že obravnavali Tajanijeve izjave in, kot so sporočili poslanci iz vrst SDS, se nanje kritično odzvali. Na problematičnost Tajanijevih izjav je na sestankih skupine EPP opozoril tudi Franc Bogovič (SLS).

Ta je nesprejemljivost ravnanja predsednika parlamenta izpostavil tudi v ponedeljek ob začetku plenarnega zasedanja. Tajanija je opozoril, da je uporaba besed, kot so italijanska Istra in italijanska Dalmacija, povsem nesprejemljiva, saj je spomin na grozote fašističnega režima v okupiranem delu Slovenije in Hrvaške po prvi svetovni vojni še preglobok. Za opravičilo se je Tajaniju zahvalil in ga sprejel.

Opravičila pa ne sprejema Lojze Peterle (NSi), čeprav je v njem priznal tudi slovenske in hrvaške žrtve. Kot je v današnjem sporočilu za javnost ocenil Peterle, se predsednik parlamenta namreč ni opravičil za svoje besede, ampak za napačne razlage. “Ne njegov govor, ne napol opravičilo ne moreta prispevati k miru,” je poudaril Peterle.

Tajanija pa je pozval, da se v svojstvu predsednika Evropskega parlamenta ali v kateremkoli drugem v prihodnje vzdrži takih nastopov.

Peterle je ocenil, da je bil Tajanijev govor ob bazoviških fojbah predvolilen ter da je šlo za nastop italijanskega politika za avtoriteto predsednika Evropskega parlamenta.

Tomčeva pa je za STA opozorila še na “izjemno populističen odziv” na Tajanijeve izjave, ki po njenem podpihuje sovraštvo in razdor. Kot je dodala, podpira strpno in k spravi usmerjeno politiko, ki enako obravnava vse žrtve totalitarnih sistemov. (sta)

Št. komentarjev: 5
 1. bruh pravi

  Tajani ga je zalomil, ampak , ker ni levičar se je ali se bo opravičil….najbolj ogabno pa je videti naše post-komunistične levičarske smrdeče pra sce in svi nje, kako ogabno in nesramno še vedno zagovarjajo in se sprenevedajo na komunistično klanje in pobivanje…..primorci so bili deležni 20/30 krutega fašističnega raznorodovanja pa so še vedno tam…..italijane v istri pa so naši ZLOČINSKI komunisti zaklali in zapodili v pičlih nekaj letih….in 95%..pa recite, da ni etnično/ideološko čiščenje….komunist=nacifašistu……pa naj ogabna in divje nestrpna pro-komunistična levičarka fajončka cvili in kruči cel dan…….

 2. bruh pravi

  ampak še najbolj ogaben je novi post-komunistićni levičar na čelu nove (starordeče) gorice…..ta vidi vsepovsod le fašiste, v svoji občini pa zločinskim komunistom postavlja obeležja in jih časti…ogabni…pa še polna usta kao demokracije in kao EUrope , sam pa zagovarja komunistične titove svi njarije…..ni kaj, slovenski levičar je vedno izrazito hinavsko, nestrpno, ideološko divje sovražno smrdeče bitje…vedno….

  lepo je rekel salvini, ko je odgovoril kućanovemu post-komunističnemu hinavksemu smrdečem pajacu serpentinšku…otrok je vedno otrok, ne glede če ga ubije nacifašist ali komunist……

 3. bruh pravi

  za smrdečega divje nestrpnega hinavskega serpentinška, ki je bil enoumno izobražen, je nacifašistični morilec otrok žival, komunista pa , ki zakolje otroka , je treba razumeti in mu zaploskati….ogabni..

 4. mižek pravi

  Takšni komentarji pa nastanejo, ko se govedo začne baviti s politiko.

 5. bruh pravi

  moteče, mar ne , ko se vas opiše takšne kot ste……………..in še vedno 1000 krat raje drugače misleče govedo kot tipičen smrdeči kučanov komunajzerski opranoglavi, divje nestrpni, sistemsko mafijski rdeči jugobalkanski levičarćek…ajd…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen