ŠGZ se pridružuje pozivom glede zavez Magne. Cerarjevi še enkrat več naplahtali Štajerce: namesto 3.000 delovnih mest, službo dobilo samo 200 ljudi!?

11

Na Štajerski gospodarski zbornici pričakujejo, da bo Magna izpolnila vse, kar ji je bilo ob začetku gradnje naloženo, hkrati pa tudi, da bo ob izpolnitvi obveznosti dobila vsa potrebna dovoljenja za začetek proizvodnje. Kot so zapisali v odzivu na dogajanje, številne pomanjkljive informacije vnašajo nemir ter znižujejo ugled državi in regiji.

Kot je v odzivu na trenutno negotovost glede začetka delovanja nove Magnine lakirnice v Hočah danes zapisala direktorica zbornice Aleksandra Podgornik, je prihod tako uglednega podjetja stimulativen, saj prinaša nova delovna mesta, hkrati pa dviguje samozavest in perspektivo ljudem v regiji.

“Zato pozivam vse, da izpolnijo svoje obveze, spregovorijo v skupnem jeziku, prerekanja in nesoglasja pa rešujejo tam, kjer je za to predviden čas in prostor, vsekakor pa ne na plečih Štajerske in njenih prebivalcev,” je sporočila Podgornikova.

Gospodarstvo od politike po njenih besedah pričakuje, da si bo prizadevala za ustvarjanje pogojev za gospodarjenje ter za takšne zakone, ki bodo dali jasen in nedvoumen okvir njihovemu delu. Pri tem pa so izjemno pomembno področje tudi ustvarjeni pogoji za nove investicije, je dodala.

Ti namreč pomenijo razvoj, nova delovna mesta, nove spodbude za šolanje na vseh stopnjah, posle za precej mikro, majhnih in srednje velikih podjetij, ki v tej regiji prevladujejo, nove perspektive za izvozno usmerjena podjetja in nenazadnje tudi ugled regije in Slovenije.

Tudi projekt Magne je po njenem mnenju takšna investicija, čeprav v tem trenutku pomeni “samo” 200 delovnih mest. “Investicija je bila signal, da lahko tudi v našem okolju nekaj uredimo hitro in korektno do tistih, ki prihajajo k nam in so pripravljeni v našem okolju investirati,” poudarja direktorica štajerske zbornice.

Ob tem je dodala, da je Magna Štajersko prepoznala kot regijo z dolgoletno industrijsko tradicijo, ljudje pa so se razveselili novih priložnosti. Obetali so tudi postopki države, ki so olajšali odločitev investitorja in pripeljali do začetka gradnje, česar so se v regiji razveselili.

“Za postopke je odgovorna država in čeprav v gospodarstvu velikokrat opozarjamo, da so dolgotrajni, birokratsko zapleteni in nelogični, jih moramo spoštovati. In pričakujemo, da jih spoštujejo tudi vsi drugi. Nikakor ne moremo pristati na to, da bo zdaj Magna, drugič nekdo drug, žrtev nespoštovanja dogovorov, neurejenih postopkov, prelaganja odgovornosti in zavlačevanja,” pravi Podgornikova.

Na Štajerski gospodarski zbornici nikakor ne želijo kratiti pravic nikomur, a vsaka pravica po njihovem naleti tudi na meje. Zato je treba razmišljati široko in imeti v mislih več kot le lasten interes, so še sporočili in dodali, da od države in vseh njenih institucij pričakujejo, da bodo usklajevale interese, korektno vodile postopke in prevzemale odgovornost.

S sporočilom za javnost so se v zbornici odzvali na informacije, da se zagon proizvodnje v Hočah, ki naj bi se po prvih načrtih začel naslednji teden s testno proizvodnjo, odmika, saj je pravnomočnost okoljevarstvenega dovoljenja, ki ga izpodbija nevladna organizacija Rovo, še naprej v zraku.

Okoljsko ministrstvo je sicer izdalo odločbo, s katero je zavrnilo pritožbo novomeške organizacije, a dovoljenje še ni pravnomočno, zato Magna še ne more začeti obratovati. To se sicer zgodi v roku 30 dni od vročitve odločbe ministrstva, a le, če nobena od strank v tem roku ne vloži tožbe na upravno sodišče.

Novinar Bojan Požar pa je danes na Twitterju zapisal: “100h kmetijske zemlje, 18mio evrov davkoplačevalskega denarja, industrijski obrat, ki ni ravno Silicijska dolina, po mojih info zaposlena le 2 Hočana, večina zaposlenih Slovencev vrnjena iz graške Magne nazaj v SLO na nižje plače … to je dala Štajerski?!” Pred tremi dnevi pa je Požar spomnil še na tole: “ Dogaja se tako, kot sem lani napovedal: – tovarno zgradili nezakonito – namesto 3.000 zaposlili samo 200 ljudi, ki so jih pripeljali iz Avstrije nazaj v SLO – zdaj pa jih še silijo pred mikrofone, da z njimi izsiljujejo nova nezakonita dovoljenja!!!”

Poslanec SDS, mag. Dejan Kaloh, pa je za naš portal povedal: “Ni prvič, da se SMC dela norca iz Mariborčanov in Mariborčank. Spomnimo samo, kako so z nespretnimi pogovori zapravili cca. 500 delovnih mest v perspektivni IT branži (odgnali so EON in IBM). Pri SMC so “zaslužni” tudi za to, da Maribor še vedno nima južne obvoznice, da še vedno ni dovozne ceste na avtocesto na odseku Tabor-Snaga-Pobrežje in da mariborski grad še vedno ni dobil denarja za njegovo nujno obnovo.”

Št. komentarjev: 11
 1. jožek pravi

  Kaloh je očitno prepričan, da so na štajerskem vsi brezposleni informatiki in mehatroniki, uredništvo pa takoj za njim beee, kot ovce.

 2. hapy yack pravi

  hoj
  A ne veste, da nobeni vladi nesmeš zaupat.
  boditevcvetju

 3. raft pravi

  Jožek pravi Pred 2 uri
  Kaloh je očitno prepričan, da so na štajerskem vsi brezposleni informatiki in mehatroniki, uredništvo pa takoj za njim beee, kot ovce
  ————————-
  Jožek, ali so vaše ovce posledica nespečnosti?

  1. jožek pravi

   Spoštovani Raft, hotel sem vam pojasniti moj komentar, vendar uredništvu moj odgovor ni pogodu, ker me vztrajno briše, za razliko nekaterih, ki lahko pišejo kar hočejo (bruh).

 4. bruh pravi

  naših kučanovih smrdečih mafijsko/ideološko/volilno discipliniranih rdečih pras cev in svi nj se ne sme kri tizirati..ajd..še tega ne veste…le oblizuje kot to počnejo vsakodnevno naše kučanove smrdeče ku rbe iz bande 571..ajd..

 5. mirror pravi

  Tukaj naj se izkažejo naši politiki, ne pa za govorniškim odrom preživetih proslav za lastno prepoznavnost.
  Civilne inciative zakonsko takoj ukiniti in zagnati Magno. Za varstvo okolja imamo postavljene namenske službe. Cerar se tako hvali z uspešnim pravom, ki se izvaja v naši državi, v Magni pa en posameznik ustavi tovarno. Kdo je tu nor?

 6. raft pravi

  Jožek pravi Pred 2 uri
  Spoštovani Raft, hotel sem vam pojasniti moj komentar, vendar uredništvu moj odgovor ni pogodu, ker me vztrajno briše, za razliko nekaterih, ki lahko pišejo kar hočejo (bruh)
  ————————————
  Jožek, zakaj ste tak hinavec, ko me imenujete s: Spoštovani, ko pa tako sigurno ne mislite. Kar pa se tiče brisanja vaših komentarjev pa mislim, da je s strani urednika pravilno, da se začne fukat levičarje na vsakem koraku.

  1. Rokovnjac pravi

   hahahahaha,to me je pa nasmejalo,jaz bi fukal smo prikupne levicarke,smrdljivi levicarji se mi pa gravzajo,kapish?!!!

  2. jožek pravi

   Ti cepec si iz ISIL-a. Če sem hinavec, ko te imenujem spoštovani, potem te bom pač imenoval cepec. Fukaj pa ti svoje privrženke(ce), če ti bodo dale.

 7. linke pravi

  cerar! lopov na kubik.

 8. raft pravi

  Jožek pravi Pred 7 ur
  Ti cepec si iz ISIL-a. Če sem hinavec, ko te imenujem spoštovani, potem te bom pač imenoval cepec. Fukaj pa ti svoje privrženke(ce), če ti bodo dale
  —————-
  svoje privrženke(ce), če ti bodo dale————–Pravilno bi bilo: svoje privrženke(ce), če ti bodo dalelilililili. Pa še nekaj rdečko, kaj ti pomni cepec iz ISIL-a? Ne skuplam.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen