Šef Pentagona Shanahan na obisku v Afganistanu

0

Vršilec dolžnosti ameriškega obrambnega sekretarja Patrick Shanahan je danes prispel na nenapovedan obisk v Afganistan. Obisk je namenjen predvsem izrazu podpore oblastem v Kabulu, medtem ko se ZDA pogajajo s talibani o koncu že 17-letnega konflikta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Američani so pred dnevi poročali o napredku v teh pogovorih v Dohi. Kot je sporočil glavni ameriški pogajalec Zalmay Khalilzad, so s talibani dosegli osnutek dogovora, ki bi omogočil konec konflikta in umik ameriških vojakov iz dežele pod Hindukušem. Pogovore bodo nadaljevali 25. februarja, Khalilzad pa upa, da jim bo uspelo doseči dogovor še pred za julij predvidenimi predsedniškimi volitvami v Afganistanu.

V teh pogovorih pa afganistanske oblasti pod vodstvom predsednika Ašrafa Ganija ne sodelujejo, ker jih imajo talibani za “ameriške lutke” in pogovore z njimi zavračajo. Američani jih sicer poskušajo prepričati, da se začnejo pogovarjati, a zaenkrat neuspešno.

Shanahan naj bi danes v Kabulu podčrtal pomen oblasti v Kabulu in ameriško podporo demokratično izvoljenemu Ganiju. “Pomembno je, da je afganistanska vlada vključena v pogovore glede Afganistana,” je dejal novinarjem na krovu letala med poletom v Kabul. “Afganistanci se morajo odločiti, kakšen bo Afganistan v prihodnosti. Ne gre za ZDA, gre za Afganistan,” je še dejal.

Shanahan se bo danes v Kabulu sestal z Ganijem, sicer pa predvsem s poveljnikom Natovih in ameriških sil v državi, ameriškim generalom Scottom Millerjem. ZDA imajo v Afganistanu okoli 14.000 vojakov, ameriški predsednik Donald Trump pa si prizadeva, da bi to državo lahko zapustili.

Shanahan sicer zdaj, kot je zatrdil, ne namerava napovedati zmanjšanja števila ameriških vojakov. “Naša prisotnost v Afganistanu nam zagotavlja tudi varnost doma in krepi stabilnost v regiji,” je še dejal. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen