Še en JLA agresor za nagrado dobil visoko “evropsko” odškodnino: Milosavu Aleksiću ESČP priznalo kar 75.000 evrov odškodnine!

8

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v tem tednu odločilo, da mora Slovenija v treh mesecih nekdanjemu pripadniku JLA Milosavu Aleksiću plačati 75.000 evrov odškodnine, ker mu niso priznali pravice do starostne pokojnine. Država mora nakazati tudi 3420 evrov za poplačilo stroškov.

Tožnik se je obrnil na evropsko sodišče, ker v obdobju od maja 1992 do februarja 2003 ni prejemal starostne pokojnine. Kot razlog je bilo navedeno, da ni imel slovenskega državljanstva, kar je bila zahteva po zakonu o državljanstvu iz leta 1998.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) mu je namreč leta 1993 zavrnil vlogo za starostno pokojnino, ker oktobra 1991 še ni izpolnil starostnega pogoja za upokojitev po zakonih, veljavnih za pripadnike Jugoslovanske ljudske armade (JLA).

Zpizu je nato dodal mnenje ministrstva za obrambo, da ni dokazov o tožnikovem sodelovanju v agresiji na Slovenijo leta 1991. Ker so mu zavrnili tudi naslednjo vlogo, se je odločil za iskanje pravice po sodni poti.

Evropsko sodišče zavrača utemeljitev slovenske vlade, da je tožnik ostal pripadnik JLA, ki je bila za Slovenijo agresorska vojska. Pristojni so navedli, da nič v tožnikovem primeru ne navaja na to, da je tožnik na kakršen koli način sodeloval v agresiji na Slovenijo, je spomnilo sodišče.

Na argument vlade, da so tožnikove pravice povezane s pogajanji o nasledstvu, pa sodišče ponavlja, da se Slovenija ne more s tovrstnimi argumenti izvzeti iz odgovornosti po evropski konvenciji o človekovih pravicah, po kateri morajo biti pravice in svoboščine zagotovljene brez diskriminacije.

Evropsko sodišče je v podobnem primeru odločilo tudi oktobra 2017. Takratna sodba je Slovenijo obsodila na plačilo 42.000 evrov odškodnine nekdanjemu častniku JLA Aranđelu Ribaću, ker mu pokojninski zavod ni hotel odobriti starostne pokojnine. Dosodilo ji je tudi 3750 evrov za povračilo stroškov. (sta)

Št. komentarjev: 8
 1. gorjanc pravi

  Slovenci pa smo res molzna krava vsem jugovićem!!!

 2. linke pravi

  totalni poden od te tako imanovane države ,ki to ni in nikoli ne bo .je samo zahodno balkanska jugo udbovska enklava , ki jo vodijo rdeči banditi na čelu z murgelskim rdečem banditom.

  1. Re gornjemu pravi

   Ta tvoj odgovor pa ksže tvoj totalni poden, saj očitno nisi prebral vseh dejstev

 3. linke pravi

  91 leta bi jih morali 100 k pospravit

 4. Beno pravi

  Žalostno, a resnično, da vsaj agresor dobi še mastno nagrado za to, da je napadel suvereno Slovenijo, pri tam pa jim pomaga še s soroš prepojeno EU sodstvo.

 5. Rado pravi

  Vsak mora dobiti penzijo, če je plačeval prispevke. Le kaj se tu greste?

  1. Rado pravi

   Če je nekdo kriv kaznivega dejanje, ga obtožite in obsodite. Če je kdo storil materialno škodo, dajte zahtevek in izterjajte. Ne morete pa nikomur vzeti pokojnine!!

 6. raft pravi

  Rado pravi Pred 5 ur
  Če je nekdo kriv kaznivega dejanje, ga obtožite in obsodite. Če je kdo storil materialno škodo, dajte zahtevek in izterjajte. Ne morete pa nikomur vzeti pokojnine!!
  ——————————–
  Model ima kot visoki oficir JNA na grbi hudo kaznivo dejanje, ker je osebno sodeloval pri agresiji na Slovenijo.
  Po kakšnem ključu mu mora Slovenija izplačevati pokojnino?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen