Salvinijeva Liga slavila na volitvah v Abrucih, Gibanje pet zvezd doživelo poraz

0

Na volitvah v italijanski deželi Abruci je v nedeljo slavila stranka Liga notranjega ministra Mattea Salvinija. Gibanje pet zvezd, ki v Rimu vlada skupaj z Ligo, pa je na drugi strani utrpelo hud poraz. Volitve so veljale za preizkus pred spomladanskimi volitvami v Evropski parlament, njihov izid pa bi lahko napovedoval tudi napetosti v Rimu.

Konservativni kandidat za predsednika Abrucev Marco Marsilio, ki ga je podpirala Liga – tudi z večkratnimi predvolilnimi nastopi Salvinija v deželni prestolnici L’Aquila – je v nedeljo pobral skoraj 50 odstotkov glasov, kažejo danes objavljeni začasni izidi volitev.

Marsilio, ki je sicer kandidiral za prav tako desno stranke Bratje Italije in stranko Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, je tako dobro unovčil obnovitev zavezništva z Ligo, čeprav na vsedržavni ravni njegova stranka ostaja v opoziciji.

Sama Liga je dobila skoraj 28 odstotkov glasov, največ med posamičnimi strankami, izid pa pomeni, da je v primerjavi z lanskimi parlamentarnimi volitvami podvojila podporo. Rezultat glasovanja v Abrucih pomeni tudi potrditev vzpona priljubljenosti nacionalistične, protimigrantske stranke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Populistično Gibanje pet zvezd je na drugi strani zasedlo zgolj tretje mesto, pri čemer je njegova kandidatka za deželno predsednico Sara Marcozzi pobrala manj kot 20 odstotkov glasov, kar je hud padec v primerjavi z uspehom stranke na lanskih parlamentarnih volitvah – tedaj je Gibanje pet zvezd v Abrucih pobralo 40 odstotkov glasov. In to kljub temu, da je za Marcozzijevo v predvolilno tekmo stopil sam predsednik gibanja Luigi Di Maio.

Poraz Marcozzijeve velja za znak upadanja priljubljenosti Gibanja pet zvezd, ki ga očitno ogroža konkurenca v Rimu sovladajoče Lige. Kot ocenjujejo komentatorji, bi lahko Salvinija spričo uspeha na deželnih volitvah zamikalo, da vladno zavezništvo prekine in terja nove volitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na drugo mesto se je na volitvah uvrstil kandidat za deželnega predsednika s podporo levosredinske koalicije, podpredsednik vrhovnega sodniškega sveta v odhodu, Giovanni Legnini. Po začasnih izidih je pobral dobrih 31 odstotkov glasov. Za Demokratsko stranko, ki ga je podpirala, pa je na drugi strani glasovalo le 11 odstotkov volivcev.

Na volitve v Abrucih je bilo v nedeljo pozvanih 1,2 milijona volivcev, volilna udeležba je bila na koncu 53-odstotna. Vlado v Rimu oz. vladajoči stranki nov preizkus čaka 24. februarja, ko bodo deželne volitve na Sardiniji, navaja avstrijska tiskovna agencija APA. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen