Renault lani z nižjim dobičkom

0

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je lani zabeležil 2,99 milijona evrov dobička iz poslovanja, medtem ko se je leto prej ustavil pri 3,8 milijona evrov. Čisti dobiček se je iz predlanskih 5,31 milijona znižal na 3,45 milijona evrov. Tudi prihodki so bili nižji, ustavili so se pri 57,42 milijona evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Renault, ki je objavil prve poslovne rezultate po aretaciji nekdanjega prvega moža Carlosa Ghosna na Japonskem, glavni vzrok za slabši rezultat pripisuje krizi v Argentini in novemu pokojninskemu sistemu v Franciji.

V lanskem letu je Renault prodal 3,9 milijona vozil, kar je 3,2 odstotka več kot leto prej. Prihodki od prodaje so bili medtem 2,3 odstotka nižji in so se ustavili pri 57,42 milijona evrov, a so v Renaultu ob tem izpostavili, da bi bili prihodki ob stalnih tečajih 2,5 odstotka višji.

Čisti dobiček je lani znašal 3,45 milijona evrov, medtem ko se je leta 2017 ustavil pri 5,31 milijona evrov. Kot poroča dpa, je na padec čistega dobička vplival manjši doprinos japonskega proizvajalca Nissan, v katerem ima Renault 43-odstotni delež.

Nekdanji prvi mož Renaulta Ghosn je v priporu v Tokiu zaradi domnevnih finančnih malverzacij v japonskem Nissanu, ki ga je prav tako vodil v okviru tristranskega zavezništva avtomobilskih proizvajalcev Renault, Nissan in Mitsubishi Motors. Med drugim mu preiskovalci očitajo prikrivanje realne višine prejetih prihodkov.

Upravni odbor Renaulta se je v sredo odločil, da Ghosnu ne izplača denarja, ki bi mu pripadal v skladu s konkurenčno klavzulo in pogodbo o zaposlitvi. Gre za plačilo v denarju in paket delnic, skupno v znesku okoli 10 milijonov evrov.

Novi glavni izvršni direktor francoskega avtomobilskega velikana Renault je sicer Thierry Bollore, predsednik skupine pa Jean-Dominique Senard. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen