Poslanec LMŠ in predsednik odbora za zadeve EU Darij Krajčič z balkanskimi manirami: v trgovini je ukradel sendvič!

6

Poslanec Liste Marjana Šarca in predsednik odbora za zadeve EU Darij Krajčič je včeraj odšel iz parlamenta in v bližnji trgovini kradel, kar je tudi javno priznal. Poleg tega je to edini poslanec, ki si je dal na novo preurediti poslansko pisarno.

Na dogajanje nas je opozorila zgrožena gledalka, ki je spremljala sejo parlamentarnega odbora za kmetijstvo, kjer se je Krajčič s tatvino pohvalil. Bralka, ki nas je opozorila na poslančevo dejanje, je ogorčena.

Zapisala je: “Sicer so se ostali poslanci odzvali zelo benevolentno, z nasmihanji in kako lepo, iskreno je to povedal. Lahko da sem samo jaz tako stroga, ampak poslanec ne more kar priznati kraje in potem se, meni nič, tebi nič, nič ne zgodi. Če nekdo v trgovini ukrade dve pašteti (karikiram) in ga dobijo, ga popišejo od nog do glave. Najmanj, kar bi pričakovali v tem primeru, je to, da se postopek sproži tudi proti poslancu. Pa ne glede, a je pri ‘kraji’ delal družbeni eksperiment, kot ga skuša opisati. Kraja je kraja, četudi za en evro in pol, kolikor je mogoče stal njegov sendvič.”

Poleg tega pa smo bili v zvezi s poslancem Krajčičem obveščeni, da si ta prenavlja poslansko pisarno v državnem zboru. Gre za nenavadno odločitev, saj si po doslej zbranih podatkih, pisarne v zadnjih nekaj mandatih ni na novo urejal nobeden od poslancev državnega zbora. Iz državnega zbora nam na vprašanja o ceni in razlogih prenove do danes še niso dogovorili, čeprav smo jim vprašanja poslali že prejšnji teden, zakonski rok pa je potekel včeraj.

Pripis 14.2.2019: Koalicijski partnerji so v komentarjih ravnanja poslanca LMŠ Darija Krajčiča, ki je odstopil z mesta poslanca, redkobesedni. Kot so poudarili, je bil dober poslanec, razlogov za njegovo ravnanje pa ne poznajo. Ostrejši so v opoziciji. Krajčičev odstop je povezan s tatvino sendviča v trgovini, o kateri je spregovoril na seji odbora za kmetijstvo.

Krajčič je na seji odbora namreč sam razkril, da je med sejo šel v trgovino in iz nje odtujil sendvič. V poznejši izjavi je povedal, da je sendvič pozneje plačal in da ni šlo za krajo, ampak družbeni eksperiment. Je pa dogodek obžaloval in se zanj opravičil.

Koalicijski partnerji so ob poslančevem ravnanju in njegovem odstopu ob robu današnjega sestanka koalicije redkobesedni. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je poudaril, da vsaka stranka ravna tako, kot misli, da je prav. Kot je dodal, pa je bil Krajčič zelo dober in izkušen poslanec, z zbranimi mislimi. Zakaj je ravnal tako, kot je, pa Han ne ve.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša vseh podrobnosti o tem, kaj se je dogajalo v trgovini, ne pozna. Če bi jih natančno poznal, bi zadevo lažje komentiral. Je pa priznal, da se je ob tej novici tudi sam nekoliko nasmejal.

“Če je za poslance LMŠ kraja družbeni eksperiment, potem je to isti problem, kot ga je prej imela SMC, ki je govorila o moralnih normah, ki pa jih je mnogokrat kršila,” pa je v odzivu oster poslanec SDS Tomaž Lisec. Kot je navedel za STA, na seji odbora za kmetijstvo kar ni mogel verjeti, s kakšno lahkoto je Krajčič govoril o kraji in to še primerjal z družbenim eksperimentom. Če je kraja razlog za Krajčičev odstop, kar po oceni Lisca seveda je, pa bi v SDS “pričakovali odstop še koga drugega iz vladajoče koalicije, ki ima na hrbtu veliko večje grehe”.

“Da poslanec ukrade sendvič, je seveda nedopustno. Da se s tem na odboru za kmetijstvo še hvali, je res bizarno,” pa je v izjavi za medije v DZ dejala poslanka Levice Violeta Tomić. Njegova odločitev je zato ne preseneča. Kot je dodala Tomićeva, pa kraja sendviča ni največji problem DZ. Kot je navedla, so v njem namreč poslanci, ki “so služili milijone s prodajo orožja, ki ne znajo pojasniti izvora svojega premoženja, poslanci, ki so bili izključeni iz Sveta Evrope zaradi dokazane korupcije”. Kot je ocenila, so to mnogo večji grehi.

V SMC, SAB, NSi in SNS odstopa Krajčiča in vzrokov zanj niso komentirali.

Razloge za odstop je sicer danes pojasnil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Tudi ta je Krajčiča označil kot strokovnjaka in dobrega človeka, ki pa je storil nedopustno dejanje. “Če želimo slediti vrednotam in načelom LMŠ, je treba za to dejanje prevzeti odgovornost. In prevzel je odgovornost in odstopil kot poslanec,” je dodal.

Št. komentarjev: 6
 1. walter pravi

  Ni samo on taksen v DZ RS,taksnih
  njemu podobnih je vec……

 2. raft pravi

  Po letu 1918 so najbolj hinavski Slovenci dodali svojim priimkom pomanjševalnico IČ. Od tod tudi mnenje: kar je na IČ je zanič……………………, seveda pa jih je še ogromno, ki pa niso za dnevno uporabo.

 3. Bogo pravi

  En večji lopov kot drugi, razlika je le v tem, da eni kradejo sendviče, drugi pa milijone 🙂

 4. gate na glavo pravi

  Ni odstopil zaradi sendviča, bog ve, kaj je bilo v ozadju. Tip je bil zelo na liniji z eno okoljsko organizacijo in Magno. Tam pa so malo večji denarji kot poslanska plača oz. en sendvič.

 5. Grega pravi

  Medtem ko se vsa Slovenija ukvarja s #sendvičgate”, Milan in Štefka bašeta nove milijone…

 6. Narim pravi

  Uboghi na duhu.
  Nedoumljiva so pota gospodova.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen