Porota El Chapa spoznala za krivega v vseh točkah obtožnice; najverjetneje mu bo sodnik izrekel dosmrtni zapor

0

Newyorška zvezna porota je nekdanjega mehiškega kralja mamil Joaquina Guzmana, bolj znanega kot “Kratki” (El Chapo), po šestih dnevih zasedanja v Brooklynu spoznala za krivega v vseh desetih točkah obtožnice, ki ga bremenijo vodenja kriminalne združbe, ki je v ZDA tihotapila tone in tone mamil.

El Chapo je v Mehiki vodil največji mamilarski kartel Sinaloa, ki sedaj že uspešno deluje naprej pod novim vodstvom, saj je ameriški trg za kriminalce neusahljiv vir prihodka. Po dveh odmevnih pobegih iz mehiških zaporov ga je tamkajšnja vlada leta 2017 sicer predala na sojenje v ZDA, a ob obljubi, da zanj ne bodo zahtevali smrtne kazni.

Sojenje v Brooklynu je potekalo pod strogimi varnostnimi ukrepi in anonimno poroto, bilo je nekaj zanimivih preobratov, kot je nepotrjena obtožba, da mu je mehiška vlada pomagala do zmage v veliki mamilarski vojni na začetku desetletja, in drame v slogu latinskih telenovel o gangsterjevi ženi in ljubimkah.

Sodnik Brian Cogan mu bo sedaj v skladu z navodili o izreku kazni za očitana mu dejanja 25. junija najverjetneje izrekel dosmrtni zapor. Prestajal ga bo v ZDA, kjer bo težje izvedel pobeg, kakršen je bil tisti skozi predor z motornim skuterjem, ali pa pobeg pred policijsko racijo v adamovem kostumu prav tako skozi predor skupaj z ljubico.

Zdaj 61-letni El Chapo je izrek sodbe sprejel stoično s pogledom na svojo ženo Emmo Coronel Aispuro, ki mu je v pozdrav in podporo bežno dvignila dva palca, odvetnik Jeffrey Lichtman, ki je skozi proces skušal dokazati, da so mamilarski kartel vodili vsi drugi, le Guzman ne, pa je dejal, da je sodba uničujoča, čeprav je ponosno zagotovil, da je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči.

Sodni proces je trajal tri mesece, zvezni tožilci pa so pred poroto zvrstili več kot 50 prič, ki so potrdile zgodbo obtožnice o tem, kako je kartel Sinaloa pod vodstvom El Chapa nagrmadil milijarde dolarjev s prodajo ton kokaina, heroina, marihuane in sintetičnih mamil v ZDA.

Sodni proces nosi tudi politično sporočilo za tiste, ki ga hočejo slišati. Karteli namreč mamila tihotapijo v ZDA v velikih tovornjakih, železniških vagonih, ladjah, znotraj konzerv s prehrambenimi izvoznimi artikli in na druge podobne načine. Gre za velik posel vreden milijarde dolarjev, ki potrebuje zelo organizirano logistiko, ne pa migrante, ki bežijo pred nasiljem iz lastnih držav in naj bi jih ustavil mejni zid.

Guzman je kriminalno pot začel v 80. letih prejšnjega stoletja in je bil izjemno uspešen, da se je v krvavem morilskem poslu prebil na sam vrh. Na koncu so ga nekdanji sodelavci, ki so padli v mrežo ameriške policije, po vrsti izdajali v zameno za nižje kazni, ali spremembo identitete in anonimno življenje do smrti nekje v Iowi ali Nebraski.

Priče so opisovale tihotapljenje mamil v konzervah vložene pekoče paprike, kar je kartelu navrglo na leto pol milijarde dolarjev. Opisovale so povezave s kolumbijskimi karteli, nekdanji gangster je opisal, kako je El Chapo tudi sam poprijel za delo in likvidiral izdajalskega člana kartela, potem ko ga je pred tem zverinsko mučil. Nesrečnika so potem še živega zakopali.

Obramba je za predstavitev svojega primera porabila le pol ure, vse ostalo pa je bilo zavračanje obtožnice. Ni bilo namreč ljudi, ki bi lahko pričali o dobrem karakterju obtoženca. Lichtman se je osredotočil na obrambno strategijo v smislu, da so drugi še hujši. Zločinov obtoženca ni zanikal, ampak je trdil, da so priče še bolj pokvarjene, skupaj z med drugim nekdanjim predsednikom Mehike Enriquejem Penom Nietom, ki naj bi od Guzmana dobil 100 milijonov dolarjev podkupnine.

Pridih telenovele je sojenje dobilo med pričanjem ljubice Lucero Guadalupe Sanchez Lopez, ki je povedala, da je bila z El Chapom leta 2014 v postelji v dotlej varni hiši, ko so pridrveli mehiški marinci in razbili vrata. Guzman ni imel časa niti, da bi si nataknil spodnjice in jo je gol ucvrl pred vsemi skozi skrivni predor z vhodom skozi kopalno kad.

Leta 2001 je pobegnil iz mehiškega zapora skrit v voziček za perilo, leta 2014 pa skozi predor na motornem skuterju na tračnicah, da se ne bi preveč utrudil. Znova so ga ujeli leta 2016 in nato je bilo Mehičanom dovolj sramote in so ga predali ZDA, kjer ga čakajo zaporniške razmere, podobne tistim, ki jih prestajajo osumljeni teroristi v Guantanamu na Kubi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen