Pompeo prihodnji teden na Madžarsko

0

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo bo prihodnji teden obiskal Madžarsko, so v sredo po pogovorih ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona in madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta v Washingtonu sporočili iz Bele hiše, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bolton je potrdil, da se je v Beli hiši sešel z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom, s katerim sta razpravljala o “vojaškem sodelovanju, energetski raznolikosti, zatiranju škodljivega ruskega vpliva” in ohranjanju zavezanosti zvezi Nato.

“Odličen pregled ciljev za leto 2019 pred obiskom sekretarja Pompea prihodnji teden,” je po pogovorih tvitnil Bolton.

Odnosi med Washingtonom in Budimpešto so se ohladili, potem ko se je Madžarska pod vodstvom premierja Viktorja Orbana od leta 2010 po ocenah kritikov preveč zbližala z Rusijo in Kitajsko. Zadnji visoki obisk iz ZDA v Budimpešti je bil leta 2011, ko je Madžarsko obiskala takratna ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pomembno vprašanje v odnosih med ZDA in Madžarsko je tudi Orbanova blokada komisije Nato – Ukrajina zaradi spora, ki ga je zaradi domnevnega omejevanja pravic madžarske manjšine v Ukrajini sprožila Budimpešta. Poteza Madžarske je sprožila jezno reakcijo s strani ZDA, ki so opozorile, da bi se morala Budimpešta izjasniti, čigava zaveznica je.

Trumpova administracija je zdaj pokazala pripravljenost za sodelovanje z Orbanom. Obisk Pompea na Madžarskem je danes po poročanju dpa potrdil tudi madžarski premier na vladnem novinarskem portalu Origo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen